Živila, ki pomagajo pri hujšanju

Živila, ki pomagajo pri hujšanju (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
9. 11. 2012

Namesto da trošite denar za nakupovanje neučinkovitih in dragih izdelkov za hujšanje, se raje sprehodite do najbližje tržnice in se oborožite z živili, ki vam bodo pomagala pri izgubljanju odvečnih kilogramov, poleg vsega pa so še sveža in zdrava.

Pusta govedina

Če želite izgubiti odvečne kilograme, potem si zvečer privoščite pusto govedino. Aminokisline leucin, bogati z njimi so meso, ribe pa tudi mlečni izdelki, pomagajo pri hujšanju, in to brez izgubljanja mišične mase.

Na dan pojejte 280 gramov govedine, zlasti če ste na dieti, pri kateri je dovoljen vnos 1700 kalorij na dan. Taka prehrana bo ženskam pomagala izgubiti maščobo, in ne mišične mase.

Zeleni čaj

Pri zelenem čaju ni sredstvo za hujšanje kofein, ampak antioksidant katehin, ki uravnava metabolizem in pospešuje izgorevanje maščob.

V nedavni japonski študiji, v kateri je sodelovalo 35 moških, so dokazali, da je redno pitje zelenega čaja močno pripomoglo pri njihovem izgubljanju teže. Katehini prav tako znižujejo raven slabega holesterola.

Grenivka

No, to je sadje, ki se zdaj v velikem slogu in skozi široko odprta vrata vrača na naše jedilnike. Osebe, ki pred vsakim obrokom pojejo pol grenivke ali popijejo kozarec stisnjenega soka, lahko v 12 tednih izgubijo tudi dva kilograma, in to brez vsakega napora. Fitkomekalije v tem sadju znižujejo raven sladkorja, kar organizem prisili, da kalorije spremeni v energijo.

Juha

Krožnik piščančje juhe je prav tako nasiten kot kos piščanca, pravijo strokovnjaki in dodajajo, da je juha dober trik za zaustavitev lakote, saj možganom sporoča, da je naše telo sito.

Hruške

Tudi hruške, sadje bogato z vlakninami, so pravo odkritje. Tako kot jabolka tudi hruške vsebujejo petkin, ki znižuje raven sladkorja v krvi in pomaga pri izogibanju nezdravih medobrokov.

V neki brazilski študiji, ki je trajala 12 tednov, so ženske, ki so na dan pojedle tri hruške ali jabolka, izgubile več kilogramov kot ženske, ki so bile prav tako na dieti, a so namesto sadja pojedle tri polnozrnate kekse.

Kis

Švedska študija je pokazala, da osebe, ki kruh namakajo v kis, občutijo večjo sitost kot osebe, ki jedo suh kruh. Kisova kislina lahko upočasni prehod hrane od želodca do tankega črevesja, zato se dlje časa počutimo siti.

Kis prav tako preprečuje dvig sladkorja v krvi, ki tako rad naraste po uživanju ogljikovih hidratov, med katere spadajo beli kruh, kolači in različni slani prigrizki.

Jajca

Za zajtrk preskočite kruh in pecivo. Jajca so bogata s proteini, zato vam bodo pomagala, da se boste dlje časa počutili siti. Proteini tudi preprečujejo nenadne in silne napade lakote.

Oreščki

Seveda, oreški nas redijo. Pest arašidov ima 165 kalorij. No, raziskave so pokazale, da so osebe, ki jedo oreške, vitkejše od tistih, ki jih ne jedo. Oreški človeka nasitijo, zato avtomatično manj je. In še ena dobra stran – oreščki pomagajo krepiti imunski sistem.

Solata

Se velikokrat prenajedate? Da boste lažje nadzirali vnos kalorij, začnite obroke z veliko skledo zelene solate, začinjene s kisom, soljo in olivnim oljem. Solata vam bo dala tudi veliko vitamina C in E, folne kisline, likopena in karotenoidov.

Olivno olje

Presežka kilogramov se počasi lahko rešite tudi z uživanjem ekstra deviškega olivnega olja, ki bo pospešilo vaš metabolizem. Seveda ga lahko dodate solati, jeste na kruhu ali pač po okusu dodate jedem.

Iz Lise