Poceni, zdravo in vsestransko: to živilo znižuje holesterol, deluje odvajalno in vas založi z vitaminom C

27. 4. 2024
Deli
Poceni, zdravo in vsestransko: to živilo znižuje holesterol, deluje odvajalno in vas založi z vitaminom C (foto: Instagram @deannawoo (Posnetek zaslona))
Instagram @deannawoo (Posnetek zaslona)

Obvezno ga vključite v svoje jedi.

Spomladi je v naši naravi veliko rastlin, ki jih lahko naberemo sami in tako prihranimo pri denarju, hkrati pa so vir pomembnih hranil. Ena takih rastlin je tudi čemaž. Naberete ga lahko v gozdu ali pa ga celo gojite na balkonu.

Ne spreglejte:

Čemaž v angleščini nosi ime wild garlic (divji česen) in res gre za divjo sorto česna. Na to ostrolistno rastlino lahko naletimo na sprehodu po gozdu, pa tudi v mestu v parkih in vrtovih, prepoznamo pa jo po nezgrešljivem vonju: med prsti podrgnite list (podoben je strupeni liliji) in o ostrem vonju česna ne boste dvomili. Če ga nabirate, pazite, da tega ne storite na območjih, kjer je nabiranje divjih zelišč regulirano. In ga uživajte čim več: svoje jedi boste obogatili z dragocenimi hranilnimi snovmi.

Danska bo ob Trumpovih apetitih po Grenlandiji povečala investicije za obrambo

Lastnosti, značilnosti in koristi za zdravje

  • Ima antioksidativne in protivnetne lastnosti
  • bogat je z vitaminom C in B1
  • je naravni antibiotik
  • ima diuretične in depurativne lastnosti - iz posušenih listov in cvetov lahko pripravimo odvajalni in protivnetni zeliščni čaj
  • znižuje "slab" holesterol
  • znižuje krvni tlak in tako preventivno deluje proti srčnim napadom
  • deluje bronhodilatatorno in je zato uporaben za lajšanje astme, kašlja in prehlada
  • je antipiretik - pomaga zniževati vročino

Kako se uporablja v kulinariki

Liste in steblo, ki se uporabljajo kot drobnjak, lahko uporabite surove, zelo drobno sesekljane, za dodajanje okusa jedem iz testenin, solatam, mesnim in ribjim jedem ter umešanim jajcem in omletam za gurmanski pridih. Čebulica se lahko uporablja kot klasični česen, surova v solatnih prelivih ali za kuhanje in aromatiziranje od rižot do juh, enolončnic, jedi iz testenin, zelenjave ali pečenega krompirja. Lahko pa jo uporabimo tudi za aromatiziranje oljčnega olja kot običajen česen. Rad ga zmeljem na bruskete in avokadove hrenovke ali ga uporabim za pripravo humusa. Najokusnejši recept za čemaž? Pesto, bolj nežna in nenavadna različica tradicionalnega pesta.

Recept za pesto iz divjega česna

Sestavine:

  • 100 gramov listov čemaža
  • 60 gramov mandljev, orehov, pinij ali indijskih oreščkov
  • 60 gramov naribanega parmezana ali sira pecorino
  • ekstra deviško oljčno olje
  • sol in poper

Priprava:

Dobro oprane nežne liste sesekljajte in jih skupaj z mandlji, orehi, pinjolami ali indijskimi oreščki dajte v mešalnik. Dodajte parmezan, sol in poper ter mešajte z dodajanjem olja, dokler ne dobite kreme želene konsistence. Takoj jo uporabite za testenine, pšenico, riž, ječmen ali jo namažite na popečen kruh; ali pa jo shranite v kozarec, postavite v hladilnik in jo porabite v nekaj dneh.

Kje kupiti čemaž

Poleg tega, da ga lahko naberete v gozdu, kar je težko, če ne poznate divjih zelišč in zlasti tega, kakšen je čemaž, ki je podoben drugim strupenim vrstam, je njegovo prosto nabiranje v nekaterih delih lahko tudi nezakonito. Zato je lahko njegova pridelava na lastnem vrtu in v lončkih na balkonu odlična alternativa.

Čemaž se lahko uživa tudi kot prehransko dopolnilo, v obliki kapsul, tablet, tinktur in pripravljen kot namizna začimba. Na različnih spletnih trgovinah pa so na voljo tudi paketi posušenih listov medvedjega česna, ki jih lahko uporabite za poparke in zeliščne čaje ali pa z njimi potresete jedi za aromatiziranje.

Preberite več na Elle.si

Ne spreglejte nove epizode Aktivni podkasta:

Novo na Metroplay: "Ljudje v življenju potrebujemo več mehkobe" | Tereza Poljanič