Kaj se zares dogaja v vašem telesu po vsakem grižljaju pice? Ko jo jeste, je priporočljivo, da ...

7. 4. 2024
Deli
Kaj se zgodi v telesu, ko zaužijete kos pice? (foto: Profimedia)
Profimedia

Že en kos pice ima vpliv na telo. Preverite, kaj se zgodi, ko pojéste kos pice.

Pica je ena najbolj priljubljenih jedi na svetu. Navdušuje s svojim slastnim okusom in nešteto različnimi kombinacijami, po drugi strani pa ravno ta jed ni najbolj hranilno ustrezna. Vsebuje namreč precej nasičenih maščob in natrija.

Večji kos pice s pikantno salamo vsebuje približno 1301 kJ (311 kcal), 13.5 g maščob in 720 mg natrija. Kaj vse pa se zgodi v telesu, ko zaužijemo kos pice?

Ne spreglejte:

0 do 10 minut

Prvi kosi pice so vedno najbolj slastni! Strokovnjaki ugotavljajo, da v vsej hrani vedno najbolj uživamo na začetku, nato pa nam je hrana vedno manj okusna oziroma nam predstavlja vedno manjše zadovoljstvo.

Sicer pa naše telo takoj prične s prebavljanjem zaužite hrane. V prvih minutah encimi v slini pričnejo s prebavljanjem pice, predvsem s prebavljanjem ogljikovih hidratov v glukozo.

10 do 15 minut

Preden se ogljikovi hidrati dokončno pretvorijo v glukozo, ki naraste v krvi, maščoba iz pice pritisne zavore in upočasni presnovo. Telo za prebavo maščob potrebuje več časa, zato se ta proces prične nekoliko kasneje, kakor prebava ogljikovih hidratov.

Če ste še posebej občutljivi na sir ali gluten ali ste jedli prehitro, se približno 10 do 15 minut po jedi lahko pojavi tudi napihnjenost, saj vaše telo še naprej prebavlja hrano in sprošča ostanke plinov.

15 do 20 minut

Večina ogljikovih hidratov se je že prebavila, kar privede do porasta glukoze v krvi. Trebušna slinavka ob tem prične izločati inzulin, ki pomaga absorbirati glukozo in jo uporabiti kot gorivo. Če ste zaužili preveč hrane, bo vaša raven glukoze tudi dlje časa višja. Višek sladkorja se s pomočjo jeter spremeni in naloži v maščobne celice.

30 minut 

Na tej točki se kisline v vašem želodcu močno trudijo prebaviti vso maščobo, ki ste jo zaužili. Takoj ko se maščoba razgradi, je pripravljena, da se absorbira v krvni obtok, kjer se bo pripeljala do vaših jeter in se bodisi preusmerila v mišice, ki bodo maščobo uporabile kot gorivo, bodisi – če imajo vaše mišice dovolj goriva, da opravijo svoje delo — shranila v maščobne celice.

Celoten postopek začasno zviša raven trigliceridov ("maščob") v krvi. Dobro je, da raven trigliceridov ne ostaja predolgo povišana: vztrajno visoka raven lahko pripomorejo k povišanemu holesterolu.

Če ste na splošno precej zdravi, bi se morale vaše ravni trigliceridov zmanjšati v približno šestih urah, ob predpostavki, da po pici niste jedli ničesar drugega.

45 do 60 minut

Masten obrok lahko oteži širjenje krvnih žil, zaradi česar ostane manj prostora za pretok krvi. To privede do povišanega tlaka. Ker lahko prehrana z visoko vsebnostjo maščob spodbuja tudi strjevanje krvi, je to nevarno za vsakogar, ki ima srčno-žilne težave.

3 do 4 ure

Nekaj ur po jedi se je vaš krvni sladkor vrnil v normalno stanje in hrana je zapustila želodec. Ob tem se morda vzbudi želja, da pojéste še ostanke pice ali si privoščili sladico. A pozor; raven trigliceridov je še vedno visoka, zato je dobro, da je naslednji obrok manj masten. Morda si privoščite nekaj sadja ali zelenjave.

Kako škodljiva je pica?

Pica ni nič "boljša" ali "slabša" od ostalih živil. Občasen kos pice za zdrave ljudi nima drastičnega vpliva. Je pa dobro, da jo uživamo v zmernih količinah in jo smiselno umestimo v pestro, uravnoteženo prehrano. Priporočljivo je tudi, da pico pripravimo z lahkim sirom in veliko zelenjave, ob jedi pa si privoščimo skledo solate.

Vir: cosmopolitan.com

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič