Granatno jabolko podpira zdravje srca in črevesja: 5 razlogov, da ga uživamo čim več

9. 11. 2023
Deli
Granatno jabolko (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste vedeli, da je granatno jabolko polno snovi, ki pozitivno vplivajo na vaše zdravje?

Granatno jabolko ima veliko dobrih lastnosti. Med drugim velja za bogat vir antioksidantov in vlaknin, zaradi česar podpira zdravje črevesja in pomaga pri boju proti različnim boleznim, kot so bolezni srca in celo rak.

Tukaj je 5 razlogov, zakaj bi ta sadež morali uživati pogosteje.

Bogat vir antioksidantov

Sadje v splošnem predstavlja dober vir antioksidantov. Slednji nas ščitijo pred prostimi radikali ter preprečujejo poškodbe celic in nas na ta način ščitijo pred številnimi boleznimi. Granatno jabolko naj bi imelo še več antioksidantov, kakor denimo grozdni sok, vino ali zeleni čaj.

Podpora črevesju

Poleg antioksidantov, ki lahko delujejo kot prebiotiki in tako ugodno vplivajo na zdravje črevesja, je granatno jabolko tudi odličen vir vlaknin. Slednje lajšajo prebavo ter podaljšujejo tudi občutek sitosti, kar je še posebej koristno, če hujšate.

Zdravo srce

Granatno jabolko podpira zdravje srca in ožilja. Med drugim zvišuje "dober" HDL holesterol in znižuje raven "slabega" LDL holesterola. Pomaga lahko tudi zmanjševati krvni tlak in izboljšuje zdravje arterij.

Okrevanje po aktivnosti

Po fizični aktivnosti je pomembno, da svojemu telesu omogočimo regeneracijo. Ravno granatno jabolko lahko pripomore k hitrejšemu okrevanju in nam tako pomaga, da si naše telo hitreje opomore.

Pomoč v primeru sladkorne bolezni

Sadje vsebuje naravne sladkorje, zato se mu sladkorni bolniki pogosto izogibajo. A strokovnjaki pravijo, da je granatno jabolko eno tistih živil, ki je varno (in celo koristno) tudi za sladkorne bolnike. Vseeno pa je pomembno, da se pred uživanjem posvetujete z zdravnikom.

Vir: vecernji.hr

Bonus video: Strokovnjakinja pojasnjuje vse, kar morate vedeti o prehrani žensk