Jabolčna torta z amarettom

21. 11. 2014 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Jabolčna torta z amarettom (foto: revija Lisa)
revija Lisa

Tanek sloj umešanega testa, sadje, mandljevi vetrci in smetana

Za 16 kosov potrebujete

  • 100 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 2 vaniljina sladkorja
  • sol
  • 2 jajci
  • 150 g moke
  • 1 žličko pecilnega praška
  • 3 žličke mletega cimeta
  • 4 žlice mandljevega likerja
  • 400 g jabolk
  • 4 beljake
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 200 g mletih mandljev
  • 400 g smetane

Priprava

Kremasto zmešajte maslo, sladkor, 1 zavitek vaniljevega sladkorja in 1 ščepec soli. Primešajte še jajci. Posebej zmešajte moko in pecilni prašek, ju presejte na jajčno peno in dodajte še 1 žličko cimeta in 2 žlici mandljevega likerja. Testo nato porazdelite po namaščenem in pomokanem tortnem modelu (premera 26 cm). Olupite jabolka, jih zrežite na četrtine in jim odstranite peščišče. Nato jih z odrezano stranjo navzdol porazdelite po testu.

Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Iz beljakov stepite trd sneg. Nato nanj presejte sladkor v prahu in primešajte 2 žlici mandljevega likerja, 2 žlički cimeta in mandlje. Zmes porazdelite po jabolkih. Tortni model prekrijte z aluminijasto folijo in kolač pecite približno 60 minut. Aluminijasto folijo odstranite po 45 minutah peke. Po koncu peke počakajte, da se ohladi.

Smetani dodajte 1 zavitek vaniljevega sladkorja in jo čvrsto stepite. Nato jo valovito porazdelite po torti. Potresite jo še z 1 žličko cimeta.

Čas priprave: približno 1 ura in 45 minut.

Na kos: približno 360 kcal, beljakovine: 6 g, maščobe: 22 g, ogljikovi hidrati: 33 g.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord