Jagodna torta ali tortica? Za kaj se boste odločili?

20. 5. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Jagodna torta ali tortica? Za kaj se boste odločili?

Jagode – slastni rdeči sadeži se podajo na vsako torto. Boste izbirali veliko torto ali male tortice?

Jagodno grška torta

Sestavine (za pekač velikosti 26 cm):

Testo:

  • 160 g kokosa
  • 4 beljake
  • 50 g sladkorja

Jagodna krema:

  •  4 vaniljevi sladkorji
  • 250 ml mleka
  • 20 g jagodnega pudinga 
  • 2 rumenjaka
  • 125 g masla
  • 30 g sladkorja

Grška krema:

  •  250 g grškega jogurta
  • 250 g sladke smetane 
  • 50 g sladkorja
  • 2 žlici kisle smetane
  • 4 lističe želatine

Preliv:

  •  250 g jagod ali drugega sadja
  • 50 g sladkorja
  • 3 lističe želatine

Okras:

  • Baby piškoti


Priprava:

Biskvit: Pečico predhodno ogrejemo na 160 stopinj. Vse sestavine zmešamo in jih vlijemo na pekač, na katerega smo predhodno namestili peki papir. Oblat pečemo 10 minut na 160 stopinjah. Ko je testo pečeno, ga ohladimo.

Jagodna krema: Vaniljev sladkor, rumenjake in puding zmešamo z nekaj žlicami mleka, preostalo mleko zavremo. Ko mleko zavre, vanj vlijemo pripravljen puding in kuhamo toliko časa, da se zgosti. Ko se krema malce ohladi, ji dodamo še maslo in sladkor. Kremo prelijemo čez testo in počakamo, da se krema strdi.

Grška krema: Želatino v lističih pripravimo po navodilih iz vrečke. Grški jogurt zmešamo skupaj s sladkorjem in kislo smetano. Smetano stepemo posebej. V grški jogurt vmešamo želatino in čisto na koncu še smetano. Kremo prelijemo po prej pripravljeni jagodni kremi.

Preliv: Jagode skupaj s sladkorjem stresemo v kozico in jih kuhamo tako dolgo, da se omehčajo, nato pa jih s paličnim mešalnikom pretlačimo. Želatino pripravimo po navodilih iz vrečke in jo vmešamo v pretlačene jagode, nato pa polijemo po torti. Torto za nekaj ur postavimo v hladilnik, najbolje kar čez noč. Ko se torta ohladi in kreme strdijo, dodamo še dekoracijo – baby piškote. Lahko uporabite tudi druge piškote ali čokoladice.

Jagodne tortice za v roko

Sestavine:

  •  2 plasti (lista) vlečenega testa 
  • 50 gramov masla
  • 200 gramov jagod 
  • 2 dl sladke smetane
  • 200 gramov mascarponeja 
  • velika žlica domačega vaniljevega sladkorja
  • in še pol žlice za jagode

Priprava:

Lista vlečenega testa damo drugega na drugega in z nožkom za pico razrežemo na tretjine (2 po dolžini in 2 po širini), da dobimo 2-krat po 9 skoraj kvadratnih lističev. Košarice oblikujemo tako, da en list testa premažemo s stopljenim maslom in čez njega damo drug list testa tako, da je zamaknjen za 90 stopinj (dobimo 8-krako zvezdo). Tudi drugi list testa premažemo in nastalo zvezdo previdno vtaknemo v luknjo na pekaču za mafine. Tako pripravimo 8 košaric in jih v ogreti pečici pečemo 15 minut na 200 stopinjah. V tem času narežemo jagode na majhne koščke in jih rahlo sladkamo s polovico žlice vaniljevega sladkorja. Z mešalnikom stepemo sladko smetano do srednje trdne smetane, nato pa dodamo še mascarpone in žlico vaniljevega sladkorja ter vse skupaj dobro zmiksamo, da nastane gladka krema. Pečene košarice pustimo, da se ohladijo. S kremo napolnimo dresirno vrečko in v vsako košarico nabrizgamo eno plast kreme, nato dodamo plast jagod, drugo plast kreme, še eno plast jagod, zadnja naj bo plast kreme in nekaj jagod za okras.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"