Kako pripravljate jajca? To je najbolj zdrav način (mnogi naredijo pogosto napako)

1. 7. 2024
Deli
Številni ljudje si za zajtrk radi privoščijo jajca. (foto: Profimedia)
Profimedia

Številni ljudje si za zajtrk radi privoščijo jajca, kar niti ne preseneča, saj jih je mogoče pripraviti na hitre in raznolike načine, za povrh pa so tudi cenovno dostopna.

Jajca so hranilno bogato živilo, ki predstavljajo odličen vir kakovostnih aminokislin, vitaminov, mineralov ter beljakovin, na račun katerih ste siti dlje časa. Četudi priprava jajc ni zahtevna, pa določeni načini priprave omogočajo, da iz njih pridobite več hranil, medtem, ko se jih z drugimi izniči.

Ne spreglejte:

Ob pripravi se izogibajte cvrtju jajc na visoki temperaturi

Številni dietetiki in nutricionisti so mnenja, da je najslabša priprava jajc, če jih cvrete na olju na visoki temperaturi. Ob visokih temperaturah olje oksidira, kar v telesu lahko spodbudi nastanek vnetij.

Prav tako cvretje jajc ob visokih temperaturah izniči prehranske koristi tega priljubljenega živila. »Če jajca ocvrete na maslu, lahko izničite nekatere zdravstvene koristi jajc,« opozarja dietetičarka Catherine Basbaum. Dodaja še, da imajo jajca naravno visoko vsebnost beljakovin in malo nasičenih maščob, toda slednje se povečajo, če jim dodate maslo.  

Nista pa sporna le cvrtje na visoki temperaturi in dodajanje masla, temveč tudi kokosovo olje in slanina, pravi dietetičarka Tara Tomaino. Prav tako odsvetuje umešana jajca z dodatkom smetane ali sira, ki vsebujeta velike količine nasičenih maščob.    

Kateri način priprave jajc velja za najbolj zdravega?

Za najbolj zdrav način priprave jajc dietetičarki priporočata pripravo jajc z minimalno količino maščobe. To naj bodo predvsem nenasičene maščobe in zdrave alternative olja, med katerimi sta avokadovo in oljčno olje. Za trdo kuhana ali poširana jajca za pripravo ne potrebujete dodatne maščobe.  

Poleg priprave jajc daje zdravemu načinu priprave piko na i tudi priloga, ki jo boste dodali k jajcem. Za vnos dodatnih hranil in vlaknin si jih privoščite z raznoliko zelenjavo. Jajca se izvrstno dopolnjujejo z zeleno listnato zelenjavo, kot so špinača, rukola in ohrovt. Dodate pa jim lahko tudi šparglje, papriko ali čebulo, ki bodo okusno zaokrožile jed. 

Vir: n1info.hr

Preberite še:

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren