Kako veste, če je jajce sveže? Preverite z enim izmed 3 preprostih trikov

30. 3. 2024
Deli
Svežino in užitnost jajc lahko preverimo z nekaj preprostimi triki. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ob bližajočih se velikonočnih praznikih nekateri ljudje tradicionalno pripravljajo velikonočne jedi, med katerimi so tudi kuhana jajca, ki jih raznoliko obarvajo. 

Ob vseh velikonočnih jajcih, ki jih lahko dobite v dar ali pa tudi na splošno, če imate jajca dlje časa shranjena v hladilniku, se sem ter tja lahko pojavi dilema, kako stara so in če so še primerna za uživanje. Na srečo lahko to povsem preprosto preverite na tri enostavne načine.  

Ne spreglejte:

Preprosti triki, ki pokažejo užitnost jajc     

Svežino lahko pokaže test v vodi  

Eden izmed metod, s katerimi lahko preizkusite, če je jajce užitno, je ta, da jajce položite v posodo, ki ste jo predhodno napolnili s hladno vodo. Nivo vode v posodi naj bo približno dvakrat višje od nivoja jajca. Sveže jajce se bo potopilo povsem na dno posode in ležalo na strani.

Nekoliko starejše, približno teden dni staro jajce, se bo prav tako potopilo na dno, toda en konec jajca bo ostal rahlo dvignjen.  

Tri tedne staro jajce se bo dna posode dotikalo le s tanjšim koncem, medtem, ko bo debelejši del dvignjen proti vrhu. Jajca, ki plavajo na površini pa raje zavrzite, saj so prestara in neprimerna za uživanje.    

Razbijte jajce in preverite  

Jajce lahko tudi razbijete na krožnik in preverite v kakšnem stanju sta rumenjak in beljak. V primeru, da ima rumenjak okroglo obliko kot globus, beljak pa ga tesno obdaja, so obeti dobri, saj je jajce sveže.  

Nekoliko drugače je, če je rumenjak malo bolj sploščen, toda beljak se še vedno nahaja tesno okrog njega. V tem primeru je jajce starejše, toda še vedno dobro za uživanje. Jajce ni užitno, če je rumenjak povsem sploščen, beljak pa se ob razbitju razlije in cedi skoraj kot voda.  

Preizkus s tresenjem  

Tudi s tresenjem lahko preverite, če je jajce užitno. To storite tako, da jajce približate k ušesu, ga potresete in poslušate. Če slišite klokotanje v notranjosti, to ni dober znak. V tem primeru je bolje, da jajca ne zaužijete. Če ne slišite nobenih glasov, je primerno za uživanje.  

Ob tem lahko z vami delimo še en namig, da jajc sicer ni priporočljivo shranjevati na predelu vrat hladilnika, kjer je običajno predvideno mesto shranjevanja. Zaradi porozne in občutljive lupine, so namreč ravno na tem mestu zaradi nihanja temperature lahko hitreje pokvarljiva. Namesto tega jih raje shranite na eni izmed polic v hladilniku.   

Vir: net.hr

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ