Sol, limona in poper so vsestransko uporabni: z njimi lahko lajšate te zdravstvene težave

26. 3. 2024
Deli
Sol, poper in limona so vsestransko uporabni zoper različne zdravstvene tegobe. (foto: Profimedia)
Profimedia

Za različne zdravstvene tegobe ni potrebno vedno v prvi vrsti poseči po zdravilih, temveč se jih lahko omili in večkrat tudi pozdravi, na nekaj povsem naravnih načinov. 

Za to so dovolj že preproste sestavine, ki jih lahko najdete v svoji domači kuhinji. Med njimi so sol, limona in poper.  

Sok limone je znan po svojih zdravilnih učinkovinah, saj med drugim pospešuje razstrupljanje in ugodno deluje na prebavo, medtem, ko je sol v primerni količini nujna za dobro delovanje telesa. Pri tem je himalajska sol boljša izbira kot navadna rafinirana sol, saj vsebuje večje količine koristnih vitaminov in mineralov.

Prav tako se tudi črni poper zaradi bogate vsebnosti antioksidantov uporablja v korist zdravja na raznovrstne načine, med katerimi so krepitev imunskega sistema, pospeševanje krvnega obtoka in bolje delujoča prebava.

Ne spreglejte:

Delovanje čudežnega trojčka pri različnih zdravstvenih tegobah 

Zdravilen napitek za vneto grlo

Ob bolečem ali vnetem grlu si lahko kot prvo pomoč pripravite zdravilen napitek iz limone, soli in popra. Napitek pripravite tako, da v kozarec tople vode zmešate eno žlico soka sveže limone, žličko soli in pol čajne žličke črnega popra ter nekajkrat na dan po kakšno minuto grgrate.

Pomoč ob prehladu in gripi  

Limona je učinkovita tudi pri prehladu in gripi. Ob tovrstnih težavah iz polovice limone iztisnite sok in ga dajte z limonino lupinico vred v večjo posodo z vrelo vodo, ter pustite stati približno 10 minut. Nato napitek vsakodnevno pijte, dokler se vaše zdravstveno stanje ne izboljša.

Učinkovita rešitev zoper afte

Verjetno se je že vsak izmed nas kdaj srečal z aftami v ustih, ki se navadno naredijo ob določenih neravnovesjih v telesu. Znebite se jih lahko tako, da zmešate žlico himalajske soli in kozarec tople vode, ter s pripravkom trikrat na dan izpirate usta.   

Z limono nad slabost  

Poper lahko ublaži prebavne motnje medtem, ko limona zaustavi slabost. Zoper slednjo v velik kozarec tople vode primešajte žlico limoninega soka in čajno žličko popra ter pijte počasi, požirek za požirkom.  

Napitek za hujšanje  

Če želite izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, lahko poskusite tudi napitek, ki pripomore k učinkovitem hujšanju. Napitek pripravite tako, da v kozarec vode zmešate tretjino žličke mlete paprike, 2 žlici limonine soka in žlico medu. Napitek pijte vsakodnevno na prazen želodec in rezultati ob ustrezni prehrani ter zadostnem gibanju, ne bi smeli izostati.

Vir: vecernji.hr

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ