Dobro poglejte: Teh šest stvari vam dlani, nohti in roke lahko povedo o vašem zdravju!

27. 3. 2024
Deli
Zelo suha koža je lahko znak premajhnega delovanja ščitnice, saj koža izgublja vlago. (foto: Profimedia)
Profimedia

Tudi manjše spremembe na dlani, nohtih in prstih lahko kažejo na večje osnovne zdravstvene težave

Vaše zdravje je v vaših rokah, in to dobesedno. Naše roke so barometer našega počutja in najmanjša sprememba na njih lahko pomeni resno zdravstveno težavo drugje v telesu.

Nohti 

Vaši nohti morajo biti zdravi, rožnate barve. Če imajo zelenkasto-rumen odtenek, imate verjetno glivično okužbo in se posvetujte s svojim zdravnikom za zdravljenje proti glivicam.
Poleg tega so lahko rumeni nohti znak pljučne bolezni.

Rjavi madeži pod linijo nohtov lahko kažejo na sumljiv madež pod nohti, luknjičasti nohti, kjer ima običajno gladka površina več majhnih vdolbin, so običajno povezani s psoriazo. Če opazite nepojasnjene spremembe barve nohtov, morate obiskati zdravnika.

Nohti v obliki žlice Zdrav noht mora biti na sredini rahlo dvignjen in na konici rahlo zakrivljen navzdol. Če je vaš noht videti nasprotno od tega, kot žlica, je to znak pomanjkanja železa in anemije. To lahko popravite z jemanjem dodatkov železa in vključitvijo več temnozelene zelenjave in nekaj rdečega mesa v svojo prehrano.
Ko noht dobi obliko krogle, je še bolj zaskrbljujoče, saj lahko pomeni hudo bolezen, kot je pljučni rak ali težave s srcem. Obiščite svojega zdravnika, če se vaše nohtne posteljice zmehčajo in se zdi, da nohti lebdijo, namesto da ostanejo trdno pritrjeni.

Zatrdline na prstih

Majhne zatrdline v bližini nohtov so prvi znaki osteoartritisa. Te zatrdline se pojavijo, ko bolezen povzroči izgubo sklepnega prostora, kar povzroči širjenje sklepov, medtem ko se začnejo oblikovati nove kosti. Osteoartritis, ki je splošna obraba sklepov, je pogost pri ženskah in je boleč.

Drhteče roke

Roke se vsem do neke mere tresejo, a če se vaše občutno tresejo, je to lahko zgodnji opozorilni znak, da razvijate Parkinsonovo bolezen, ki prizadene živčni sistem. Za tresoče roke so lahko krivi tudi stres, tesnoba ali prekomerno pitje alkohola ali kave. Lahko imate tudi "esencialni tremor", dedno nevrološko stanje. Obiščite svojega zdravnika, če opazite kakršno koli tresenje, počasnost gibanja ali okorelost.

Suha koža

Zelo suha koža je lahko znak premajhnega delovanja ščitnice, saj koža izgublja vlago. To lahko pomeni tudi, da je nekdo občutljiv na mila in druge kozmetične izdelke. Roke tudi po menopavzi izgubljajo vlago, ker se koža izsuši, ko pri ženskah pade raven estrogena.

Rdeče dlani

Stoletja so zdravniki povezovali pordelost dlani z boleznimi jeter, zlasti s cirozo. Menijo, da jetrna dlan ali dlančni eritem nastane zaradi krvnih žil, ki se razširijo kot odgovor na hormonsko neravnovesje, ki ga povzroči poškodba jeter.

Rdečica se pojavi na zunanjem robu zapestja, od baze palca, vzdolž zapestja do mezinca. Drugi znaki so beljenje nohtov, ki ga povzroča pomanjkanje beljakovin, značilno za bolezni jeter, in zlatenica kože. Rdeče dlani so lahko tudi simptom revmatoidnega artritisa, bolezni ščitnice in včasih nosečnosti.

Znojne dlani

Naše dlani se pogosto segrejejo, ko smo živčni ali zaskrbljeni, a če se vam to dogaja redno, je lahko za to kriva vaša ščitnica. Prekomerno aktivna ščitnica povzroči povečanje stopnje metabolizma.

To pomeni, da s povišanjem telesne temperature porabite več kalorij in se bolj znojite. Lahko se pojavi tudi nepojasnjena izguba teže, stalen občutek živčne energije in otekanje ščitnice v grlu. Čezmerno delovanje ščitnice je mogoče zdraviti z zdravili.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ