Ste tudi vi obsedeni s to slastno pomako iz čičerke?
Humus je ena glavnih sestavin številnih kuhinj Bližnjega vzhoda, a ga vse bolj obožujemo tudi pri nas. Pripravlja se ga iz čičerke, oljčnega olja, tahinija, limonovega soka in začimb. Tako nastane mešanica, ki ponuja veliko pomembnih hranil.
Humus vsebuje veliko vitaminov in mineralov. Vsebuje kalcij, magnezij in folat. Mešanica hranil lahko pomaga uravnavati krvni sladkor in preprečevati bolezni srca, pravi dietetičarka. In potem so tu še zdrave maščobe, vlaknine in beljakovine. Tako kot fižol, leča, grah in druge stročnice, je čičerka namreč odličen vir beljakovin in vlaknin.
Toda ali je humus v resnici tako zdrav?
Čeprav je humus dober vir pomembnih hranil, z njim vseeno ne smete pretiravati.
Zaradi tahinija in olja ima namreč relativno visoko energijsko vrednost. Zlasti kupljen, že pripravljen humus, je enerijsko precej bogat – dve žlici lahko vsebujeta več kot 293.08 kJ (70 kalorij) in še več soli.
Druga stvar, na katero morate biti pozorni, pa je, s čim humus kombinirate. Je to kruh? Čips? So to krekerji? Ali si poleg humusa narežete zelenjavo?
Za konec pa še – saj veste, kaj bomo rekli – najboljši humus je tisti, ki ga pripravite sami doma.
- Recept za najboljši domači humus (+ namig, kako čisto preprosto tudi tahini naredite sami!)
- Pripravite domači humus - s posušenimi paradižniki