Kadar dieta predpisuje naslednje 3 stvari, se je nikar ne držite

Kadar dieta predpisuje naslednje 3 stvari, se je nikar ne držite (foto: profimedia) profimedia
25. 1. 2019

Primerne diete, narejene s pomočjo strokovnjakov, vam lahko pomagajo pri izgubi kilogramov, druge pa bodo telesu povzročile stres in od njih ne boste imeli nobene koristi. Izogibajte se jedilnikom, ki predpisujejo naslednje.

Vaše telo ne mara sprememb. Ni pomembno, kdo ste: telo se upira vsemu, kar ga poskuša premakniti iz njegovega območja udobja. Ko do spremembe pride – še posebej, kadar poskušate izgubiti telesno težo – telo naredi vse, kar je v njegovi moči, da bi se vrnilo v »običajno stanje«. Ta proces se imenuje teorija zaustavitve.

In prav to je eden največjih, če ne celo edini razlog, da toliko ljudem ne uspe doseči začrtanih ciljev v zvezi s hujšanjem.

Če bi vedeli, da je stagnacija pričakovan in naraven del tega procesa, zagotovo ne bi predčasno odnehali. Včasih se številka na tehtnici ne spremeni preprosto zato, ker se vaše telo še prilagaja spremembam.

Če ste imeli idejo o hitri izgubi kilogramov, pa morate vedeti naslednje:
  • raven stresa se bo močno povečala

  • telo pomanjkanje prepozna kot lakoto, zato metabolizem upočasni, da bi ohranilo več energije

  • povečal se bo apetit

  • čez noč izgubljeni kilogrami ponavadi pomenijo izločeno vodo oziroma blato, ne pa telesne maščobe

Sedaj pa k trem obljubam, ki nikakor ne držijo, pa naj jih diete še tako zagovarjajo. Ne verjemite naslednjemu:

1. Težo boste izgubili natanko čez 30 dni, in sicer najmanj 7 kilogramov.

Primer je izmišljen, poudariti pa smo hoteli diete, ki obljubljajo natančne številke, kdaj, kaj in koliko boste izgubili. Nihče ne more natanko predvideti, koliko kilogramov ali maščobe boste izgubili v določenem časovnem obdobju. Lahko si zgolj zastavite približen cilj, ki temelji na podobnih izkušnjah. Omenjene številke pa vam bodo zgolj parale živce in povzročale slabo vest, ko boste ugotovili, da jih po nekaj dneh še niste dosegli. Najbolje je, da proces izgubljanja kilogramov določite skupaj s trenerjem, ki bo postavil racionalne cilje in vas predvsem osredotočil na napredek.

2. Določena hrana je za telo škodljiva in je ne smete jesti.

Če želite shujšati, se boste morali izogniti določenim živilom, drugače ne bo šlo. Vendar se vseeno izognite dietam, ki nekaj strogo prepovedujejo in “grozijo” s hudimi posledicami, ki vas lahko doletijo ob uživanju določene prehrane. To je napačen pristop in takšen odnos do hrane vam ne bo pomagal do cilja. Poleg tega ni nič narobe, če si tu in tam v majhnih količinah privoščite kos torte ali druge prigrizke, ki se jim težko odrečete.

3. Za dieto morate zapraviti veliko denarja.

Preden lahko začnete z dieto, morate popolnoma na novo založiti kuhinjo z dragimi živili, ki jih dobite le v specifičnih trgovinah. Če dieta narekuje kaj takšnega, jo opustite. Izgubljanje kilogramov ni tako drago, pa tudi priprava zdravega obroka ne. Upoštevajte raje načela, kot so, da morate vsaj polovico krožnika založiti z zelenjavo in namesto sokov piti vodo. Zdravo dieto si lahko privošči vsak in zanjo ne potrebuje posebnih živil, nikakor pa ne brezglutenskih in podobnih, ki sledijo prehranskim smernicam.

Preverite tudi: