Kaj jesti za dolgo in zdravo življenje? 7 kosil modrih con za vsak dan tega tedna

5. 2. 2024
Deli
Kaj jesti za dolgo in zdravo življenje? 7 kosil modrih con za vsak dan tega tedna (foto: Instagram @orianafindlay (Posnetek zaslona))
Instagram @orianafindlay (Posnetek zaslona)

Ne veste, kaj bi v tem tednu pripravili za kosilo? Razkrivamo 7 idej, ki pripomorejo k boljšemu zdravju in daljšemu življenju.

Na svetu obstaja 5 t. i. modrih con - to so območja, v katerih največ ljudi dočaka 100 let ali več. Vsa ta območja imajo kar nekaj skupnih lastnosti; ljudje tam so precej fizično aktivni, skrbijo za zdrave odnose, niso pretirano izpostavljeni stresu, obenem pa imajo tudi posebno prehrano.

Kaj je dieta modre cone?

Gre za način prehranjevanja, ki se ga držijo ljudje, ki živijo najdlje. To ni splošna dieta, ki bi se jo držali nekaj tednov ali ki ima stroga pravila, temveč je življenjski stil, ki vključuje tudi pregrehe. V splošnem pa dieta modre cone vključuje naslednje smernice:

  • V prehrani prevladuje zelenjava, predvsem zelena listnata zelenjava;
  • Ljudje uživajo veliko stročnic, največ fižola;
  • Na jedilnikih so pogosto polnozrnata živila in redko izdelki iz bele moke;
  • V prehrani je manj maščob, uporabljajo pa se zmerne količine oljčnega olja;
  • Količine mesa so močno omejene - še posebej malo je rdečega mesa in predelanih mesnin;
  • V teh območjih ljudje ne uživajo veliko sladkih in gaziranih pijač;
  • Prehrana se osredotoča na polnovredna živila in vsebuje malo visoko predelanih izdelkov.

7 kosil za dolgo življenje

Tukaj je 7 primerov obrokov, ki so pripravljeni po smernicah modrih con in jih ljudje, ki živijo najdlje, redno uživajo.

1. Kvinojine polpete in zelenjavna priloga

Kvinoja je pravo superživilo, ki se ponaša z bogato hranilno vrednostjo. Lahko jo pripravite kot prilogo, iz kvinoje pa lahko ustvarite tudi slastne polpete. Poleg njih si privoščite še popečeno zelenjavo po izbiri.

2. Čičerikin kari

Čičerika predstavlja bogat vir beljakovin in drugih hranil, ki so pomembna za zdravje. Pripravite slasten čičerikin kari in ga postrezite z rižem ali kosom polnozrnatega kruha, poleg pa si privoščite še skledo mešane solate.

Odkrijte recept za čičerikin kari >

3. Regratova solata z dimljenim tofujem

Zanimivo je, da v modrih conah ljudje uživajo manj mesa ter več beljakovin rastlinskega izvora. Beljakovinsko bogat tofu je zato odlična opcija, ki nasiti in obogati vsako jed. Pripravite ga v regratovi solati.

Recept za regratovo solato z dimljenim tofujem >

4. Zelenjavna enolončnica

Ljudje v modrih conah redno uživajo enolončnice, ki temeljijo na bazi stročnic in zelenjave. Sploh v zimskem času se takšne enolončnice še posebej priležejo.

Preverite, kako pripraviti "enolončnico modre cone" >

5. Zelena rižota z rukolo

Rukola ni namenjena samo solati! Iz nje lahko pripravite okusno rižoto, ki je polna vlaknin. Za dodatne beljakovine rižoti dodajte pusto piščančje meso ali tofu, ob jedi pa postrezite še mešano solato.

Tukaj vas čaka recept za rižoto z rukolo >

6. Losos po receptu svetovno znanega kuharja

Poleg tega, da je odličen vir beljakovin, losos vsebuje tudi omega-3 maščobne kisline, vitamine B kompleksa, antioksidante in druga pomembna hranila. Preverite, kako lososa spremeniti v pravo kulinarično specialiteto, postrežete pa ga lahko v kombinaciji s skledo solate.

Kako pripraviti lososa v ponvi po receptu svetovno znanega kuharja? >

7. Mediteranska skleda

Mediteranska prehrana je večkrat bila označena za najbolj zdravo na svetu in po podobnih smernicah se prehranjujejo ljudje iz modrih con. Namesto klasičnega nedeljskega kosila pripravite mediteransko skledo; izberite bazo po izbiri (kuhan rjav riž, kvinoja, bulgur, kuskus...) in ji dodajte češnjev paradižnik, kumare, popečene bučke in jajčevce, feta sir ter nekaj narezanih oliv. Po želji sestavine dodajte ali zamenjajte, pomembno je le, da upoštevate smernice modrih con.

Morda bi vas zanimalo tudi:

dr. Ana Debevc Prašnikar o vitalnosti in dolgoživosti

V Aktivni podkastu je z nami specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa. 

V pogovoru pa nam je Ana zaupala, zakaj je skrb za vitalnost tako zelo pomembna, kako zanjo poskrbimo, katere napake najpogosteje počnemo, kakšno vlogo pri našem zdravju igra miselnost ter še veliko več.

Pogovoru prisluhnite tukaj:

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger