So jajca sploh primerna za vsakodnevno uživanje in kaj se zgodi, če si jih redno privoščite?
Že vrsto let se govori o pomenu beljakovin, ki skrbijo za zdravo in vitalno telo. Jajca so ena tistih živil, ki so bogata z beljakovinami, po drugi strani pa mnogi niso prepričani, če je vsakodnevno uživanje primerno: sploh na račun holesterola, ki naj bi bil prisoten v rumenjaku. Pa je to res? Kaj se pravzaprav zgodi, če vsak dan uživamo jajca?
Ne spreglejte:
- Živijo preko 120 let in vsak dan poleti jedo to živilo: tako se prehranjuje najbolj zdravo ljudstvo na svetu
- Jih ima tudi vaš otrok? Psihologi razkrili 4 lastnosti, ki so skupne nadarjenim otrokom
- Turisti ostro nad naše sosede: "Nikoli več se ne bi vrnili"
Je vsakodnevno uživanje jajc za zajtrk dobra izbira hrane ali ne?
Beljakovinski zajtrk z jajci je trend, ki je v zadnjih letih postal še posebej priljubljen. Zato je vredno raziskati, ali je vsakodnevno uživanje jajc dobro ali slabo za vas. Vsekakor so prednosti beljakovinskega zajtrka prispevale k ponovnemu vrednotenju jajc. So beljakovinsko živilo z visoko biološko vrednostjo, saj vsebujejo vse aminokisline, ki so nujne za tvorbo mišic in puste mase, ki jih mora telo nujno sprejeti s hrano, zato so med najbolj priljubljenimi živili za športnike in športnice, priporočljiva pa so tudi pred vadbo.
Prehranske lastnosti jajc
Vsebujejo minerale, vključno z železom, fosforjem in kalcijem, vitamin B12, ki je bistven za presnovo maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov ter preprečuje staranje celic, vitamin K, ki je pomemben za krepitev kosti, vitamin D za vezavo kalcija v kosti in lutein za zdravje oči. Jajčni rumenjak vsebuje vitamin B8 (biotin) za zdrave nohte in lase.
Koliko jajc na teden lahko pojeste?
Je vsakodnevno uživanje jajc za zajtrk dobro za vas?
Jajca za zajtrk, še ena odlična razprava, ki se nikoli ne konča. Poleg tega, da so na trgu pakirana trdo kuhana jajca - zaradi tega bi se morali zavedati, da prisotnost živila na trgu ne potrjuje niti njegove hranilne vrednosti niti njegovega okusa niti njegovega obstoja na svetu -, ali je res potrebno in nujno, da vsako jutro ločimo rumenjak od beljaka, da bi pripravili palačinke ali druge sladice? Jajce lahko jeste tudi skoraj vsak dan - smernice priporočajo dve do štiri jajca na teden, razen če imate hiperholesterolemijo - vendar bi s tem izgubili raznolikost svoje prehrane.
Če imate visok holesterol, je po mnenju strokovnjakinje za zmanjšanje absorpcije jajc pomembno, da rumenjak pustite premalo kuhan, kot pri poširanih jajcih, in izkoristite prisotnost nekaterih lecitinov, ki zmanjšujejo asimilacijo holesterola. Dobre maščobe so še vedno prisotne v rumenjaku. Ločevanje beljaka in rumenjaka telesu ne koristi toliko.
Ali vsakodnevno uživanje jajc vpliva na holesterol?
Eno jajce na dan, ki ga zaužije zdrava oseba, ne predstavlja posebne težave. Glede na sistematični pregled in metaanalizo prospektivnih kohortnih študij, ki jih je izvedla Univerza Harvard, da bi ocenila povezavo med uživanjem jajc in srčno-žilnimi tveganji, eno jajce na dan ne vpliva na zdravje srca in ožilja.
Količina holesterola namreč ni odvisna le od holesterola, ki ga zaužijemo s hrano, ampak je povezana tudi s holesterolom Ldl, ki ga proizvaja naše telo. Tako s hrano vneseni holesterol ni odločilen za vrednost holesterola v krvi. V primeru genetske predispozicije je treba biti pozoren tudi na prehrano in zmanjšati uživanje jajc, vendar ne samo jajc. Prehrana je širok pojem, ki ga ne smemo ocenjevati na podlagi enega obroka, temveč v različnosti in pogostosti sestavin. Na holesterol LDL vplivajo predvsem nasičene maščobe.
Preberite več na Elle.si
- Preberite si še: Ena noč s čebulo v nogavici dela čudeže: naravna rešitev za številne zdravstvene težave
Novo na Metroplay: Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec