Fit po 50. letu: 5 namigov, kako se počutiti mlajši in živeti dlje

2. 4. 2024
Deli
Konec aprila bo 50 let dopolnila prelepa Penekope Cruz, ki je še vedno videti več kot odlično. (foto: Profimedia)
Profimedia

Nikar ne čakajte, da boste imeli visok krvni tlak in se zredili okoli pasu. Zdrave navade in zdrav življenjski slog lahko poskrbijo, da boste videti nekaj let mlajši. In se tako tudi počutili. 

Za vas imamo 5 namigov, kako se boste počutili mlajši in lahkotnejši, posledično pa boste tudi videti odlično.

Preberite še:

Manj soli

Preveč soli in premalo kalija dvigne krvni pritisk, ki je glavni krivec za srčne bolezni. Tveganje lahko zmanjšate že tako, da pojeste manj kruha, sira in predelane hrane. V prehrano vključite več listne zelenjave, več kalija pa lahko dobite denimo z bananami.

Ostanite ostroumni

Prehrana z veliko polnozrnatimi žiti, zelenjavo, solatami, oreščki, stročnicami, jagodičjem ter malo perutnine in rib precej zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen v poznejših letih življenja. Študije kažejo tudi na pomen uživanja zdravih maščob.

Ohranite močne kosti

Ženske z leti izgubljamo vedno več kostne mase. V prehrano vključite dodatni kalcij in probiotike. Študija revije The Journal of Cellular Physiology je pokazala na povezavo med probiotičnimi dodatki in povečano gostoto kosti pri miših. Probiotike lahko najdete v fermentiranih živilih in mlečnih izdelkih z živimi aktivnimi encimi. 

Ostanite pri vodi

Ljudje uživamo mnogo preveč sladkorja in ta je tudi krivec za vedno več smrtnih primerov. Če že ne morete preživeti zgolj z vodo, ji dodajte malce limone ali jagodičja, v prehrano pa uvedite tudi nekaj jabolčnih lupin, kurkumo in rdeče grozdje.  

Zdravo ljubezensko življenje

Če želite zdravo ljubezensko življenje, se odrecite preveč sladkorja in preveč soli. Preveč trans spremenjenih maščob lahko pripomore k zamašenim arterijam in povišanju slabega LDL holesterola.  

Do staranja pride ne glede na to, kaj počnete, vendar pa se lahko starate lepo in dobrega zdravja. Za to boste poskrbeli z ustrezno prehrano in veliko gibanja.In ne pozabite: nikoli ni prepozno za pametnejše prehranske odločitve. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ