Gastroenterolog razkriva 5 poceni zelišč, ki odpravljajo vnetja in pripomorejo k zdravju črevesja

31. 3. 2024
Deli
Gastroenterolog razkriva 5 poceni zelišč, ki odpravljajo vnetja in pripomorejo k zdravju črevesja (foto: Profimedia)
Profimedia

Hiter življenjski slog in nezdrava prehrana sta dva izmed poglavitnih vzrokov, zaradi česar lahko privede do težav z zdravjem. 

Med to sodijo tudi želodčne težave, med katerimi so pogoste napihnjenost, vnetja in slaba prebava. Celotno zdravje črevesja se odraža na tako rekoč celotnem zdravstvenem stanju, kar je pomemben razlog, zakaj je zdravo črevesje ključni temelj dobrega počutja in zdravja.

Dr. Saurabh Sethi, certificirani gastroenterolog v zvezi s tovrstnimi problemi podaja rešitev. Na svojem TikTok profilu je izpostavil nekaj cenovno ugodnih zelišč, ki zaradi močnih učinkovin pripomorejo k uravnovešanju in ohranjanju močnega in zdravega črevesja.

Ne spreglejte:

Zelišča, ki imajo blagodejen vpliv na črevesje

1. Ingver

Po mnenju gastroenterologa lahko k zmanjšanju vnetij v črevesju pripomore ingver. Zdravilne učinke ima predvsem na račun vsebnosti učinkovine gingerol,  ki velja za močno protivnetno sredstvo.

Ingver ima številne koristi tudi za druge vidike zdravja. Kot je objavljeno v reviji Journal of Traditional Chinese Medical Sciences, so učinki ingverja protivirusni, protivnetni in antioksidativni v zvezi s Covidom. Po drugih raziskavah sodeč pa lahko izvleček ingverja zmanjša tudi vnetno stanje pri revmatoidnem artritisu.

Ingver pripomore k zmanjšanju vnetij v črevesju.

Ingver pripomore k zmanjšanju vnetij v črevesju.

Profimedia

2. Poprova meta

Drugo zelišče, ki ga priporoča dr. Sethi, je poprova meta. Temu pritrjujejo tudi raziskave, ki kažejo, da poprova meta lahko pomaga pri krčih in napihnjenosti. »Poprova meta vsebuje mentol, ki lahko pomaga sprostiti mišice v prebavnem traktu in spodbuja zdravo prebavo. Vendar se ji izogibajte, če imate refluks kisline,« poudarja strokovnjak.

3. Kurkuma

Odličen protivnetni pomočnik je tudi kurkuma, ki zaradi spojine kurkumin deluje protivnetno. V raziskavi, objavljeni v ameriški Nacionalni medicinski knjižnici National Institutes of Health, so ugotovili, da kurkumin zmanjša tveganja za vnetna obolenja, kot so želodčne razjede.

@doctorsethimd 5 Natural Herbs I Use For My Own Gut Health As A Gastroenterologist Doctor. Always talk to your own doctor before making any dietary or lifestyle changes. #guthealth #naturalremedies #health #healthtok ♬ original sound - Doctor Sethi

4. Kamilica

Med zdravilnimi rastlinami zoper želodčne težave je tudi vsem dobro poznana kamilica. Dr. Sethi pojasnjuje, da kamilica vsebuje apigenin, naravno spojino, ki spodbuja rast koristnih bakterij in posledično izboljšuje zdravo ravnovesje v črevesju. Če imate težave s plini lahko pomaga učinkovit napitek iz posušenih cvetov kamilice, ki jih polijete z vročo vodo.  

5. Koromač

Nazadnje dr. Sethi razkriva še njegovo najljubše zelišče, ki pomaga pri želodčnih težava in sicer koromač. Koromač vsebuje anetol, spojino, ki pomaga k sprostitvi mišic v prebavnem predelu in izboljšuje prebavo. Učinkovito pa je tudi eterično olje koromača, ki sodeč po raziskavah učinkovito deluje proti bakterijam, ki povzročajo prebavne težave in diarejo.   

Vir: express.co.uk

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ