Kako bodo obroki po šesti oziroma osmi uri zvečer vplivali na pridobivanje telesne teže?

Kako bodo obroki po šesti oziroma osmi uri zvečer vplivali na pridobivanje telesne teže? (foto: Profimedia) Profimedia
8. 5. 2022

Se boste zaradi večernih obrokov zredili?

Keri Gans, nutricionistka, pravi tako: "Če boste zdravo jedli pozno zvečer, se zato ne boste zredili, pač pa se bo to zgodilo, če boste pozno zvečer pojedli preveč."

Pri tem poudari nekaj dejstev.

"Če telo za vzdrževanje zdrave teže potrebuje 7.531 kJ (1800 kCal) dnevno, vi pa ste jih do devetih zvečer zaužili samo 900, jih lahko pred spanjem dejansko zaužijete še 900.

Težava tiči v naslednjem – več časa bo minilo do časa za večerjo, bolj lačni boste, zato to pri večini ljudi pomeni več možnosti za prenajedanje, kar povzroči prekomerno količino največkrat nezdrave hrane. To včasih opišem s prispodobo o učinku domin – tako dolgo ste čakali na hrano, da se potem ne morete ustaviti."

Kaj storiti, če ste ob sprejemljivi uri zaužili uravnotežen obrok, pa ste pred spanjem še vedno lačni?

Najprej preverite, če gre resnično za lakoto.

Vprašajte se: "Sem lačen? Sem jezen? Sem osamljen? Sem utrujen?" Kadar zvečer jemo, to velikokrat nima prav nič opraviti z resnično lakoto in ko boste ugotovili, za kaj v resnici gre, boste lahko prigrizke v poznih urah tudi odpravili.

Če ste zares lačni, pa si privoščite zdrav prigrizek z vsebnostjo 418 kJ (100 kCal) oziroma manj. Pojejte denimo kos sadja ali skodelico jagod, puding z nizko vsebnostjo maščob, kozarec nemastnega mleka, surovo zelenjavo ali pa okoli 170 ml jogurta s sadjem.

Za konec pa dodaja še nasvet

"Po mojem mnenju je pametno jesti ob zgodnejših urah tudi zato, ker boste v tem primeru bolje spali. Veliko ljudem spanje s polnim želodcem škoduje in jim krati krepčilni spanec, če se ne boste dobro naspali, pa boste zjutraj izčrpani in ne boste zaužili zdravega zajtrka. Zato bo najbolj, da se zgodaj odpravite spat – če boste spali, tudi jedli ne boste."

Preberite še: