Kako brez tehtnice in preračunavanja energijskega vnosa odmerite primerno velikost porcije

15. 4. 2022
Deli
Kako brez tehtnice in preračunavanja energijskega vnosa odmerite primerno velikost porcije (foto: Igor Miske | Unsplash)
Igor Miske | Unsplash

Verjetno se boste strinjali z mano, da je debelost epidemija sodobnega časa.

Živimo v času, v katerem imamo številne možnosti za prevelik energijski vnos, obenem pa premalo porabljamo. Človeško telo je narejeno za gibanje in za uživanje malih porcij hranilno bogate hrane. Sploh povečana velikost porcij naj bi pripomogla k prenajedanju in nezaželenemu povečanju telesne mase.

Kako si sestavimo krožnik s primerno količino hrane?

V tem članku vam ponujam nekaj nasvetov, kako si lahko brez tehtnice in preračunavanja energijskega vnosa odmerite primerno velikost porcije.

Roka oziroma dlan nam lahko služi kot odličen pripomoček za merjenje.

Tako naredite:

BELJAKOVINE: piščanec, govedina, puran, svinjina, tofu, jajca, zrnati sir, skuta, riba itd.

  • Z velikostjo dlani si lahko odmerimo beljakovine. Na krožnik si lahko daste toliko beljakovin, kolikor je velika vaša dlan.

OGLJIKOVI HIDRATI: riž, testenine, krompir, kruh, kvinoja, kuskus, čičerka, fižol itd.

  • Naj bodo odmerjeni v velikosti vaše pesti.

ZDRAVE MAŠČOBE: oreščki, semena, avokado, temna čokolada (več kot 85 % m. m.), maslo, polnomastni jogurt, polnomastno mleko, olivno olje itd.

  • Naj bodo odmerjeni v velikosti vašega palca.

ZELENJAVA: zelena solata, motovilec, brokoli, korenje, špinača, kumarice, paprika, ohrovt, cvetača, zelje, grah itd.

  • To si lahko privoščite v neomejenih količinah. To je hrana, ki ima nizko energijsko vrednost, a je bogata z vlakninami, vitamini in minerali.
S takim odmerjenjem hrane, uporabo manjših krožnikov in pitjem zadostne količine vode boste zagotovo zmanjšali tveganje za prenajedanje.

Pripravil: Vanja Cipot, osebni trener

Največkrat me ljudje obiščejo zaradi želje po izgubi kilogramov in preoblikovanju telesa. Česar vam ni uspelo narediti samemu v večletnem trudu, skupaj brez odrekanja in z disciplino uresničimo v samo nekaj mesecih! Redna vadba, pravilna prehrana in čas. Moj cilj je strankino zadovoljstvo!

www.v-team.si

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger