Ste naveličani jagod iz trgovine, ki bodo že jutri polne plesni? Sami jih lahko gojite kar v stanovanju! (Preverite, kako)

13. 4. 2024
Deli
Ste naveličani jagod iz trgovine, ki bodo že jutri polne plesni? Sami jih lahko gojite kar v stanovanju! (Preverite, kako) (foto: Profimedia)
Profimedia

Kako gojiti jagode kar v stanovanju? To je veliko bolj preprosto, kot mislite.

Ste že opazili, da v zadnjem času številne trgovine na veliko ponujajo košarice jagod s prav posebnim popustom? Sliši se mamljivo, kajne? A kaj, ko zraven z jagodami skoraj vedno dobimo tudi ... plesen! Včeraj ste jih kupili, danes ste jih že morali vreči v smeti.

Jagode sicer niso le okusne, marveč tudi izjemno hranljive in polne koristi za zdravje. Te majhne, rdeče sadeže nekateri pogosto imenujemo superhrana, saj so bogate z vitamini, antioksidanti in vlakninami, ki prispevajo k celostnemu zdravju. No, toda če so obdane s plesnijo, bodo kvečjemu škodljive za vas in prav nič drugega.

Toda ali ste vedeli, da lahko jagode gojite kar sami? In za to sploh ne potrebujete prostranega vrta. Dovolj sta že balkom ali okenska polica v majhnem mestnem stanovanju. Čeprav se morda zdi, da so jagode primerne le za velike vrtove, lahko s pravilno izbiro sort, posod in skrbno nego tudi na majhnem balkonu uživate v svežih in sočnih jagodah.

Kako do domačih jagod v majhnem mestnem stanovanju?

  • Izberite pravo sorto: Za gojenje jagod na balkonu je pomembno izbrati primerne sorte, ki so bolj kompaktne in primerne za posode. Nekatere sorte so odlične izbire za gojenje v posodah na balkonu, katere so najbolj primerne, pa se posvetujete s strokovnjaki.
  • Posode in zemlja: Uporabite večje posode, kot so visoke lonci ali viseče košare, ki omogočajo dovolj prostora za razvoj korenin. Zagotovite dobro drenažo in uporabite kakovostno zemljo za gojenje z dodatkom komposta za boljšo rodovitnost.
  • Lokacija: Jagode potrebujejo vsaj 6 ur sonca na dan, zato izberite sončno lego za svoj balkon. Če imate veliko sence, izberite sorte, ki bolje prenašajo senčne razmere.
  • Zalivanje in gnojenje: Redno zalivajte jagode, vendar pazite, da ne zalivate preveč, saj lahko prekomerno vlažna tla povzročijo gnitje korenin. Uporabite tekoče gnojilo za jagode enkrat na mesec, da zagotovite zadostno prehrano rastlinam.
  • Obrezovanje in skrb za rastline: Redno odstranjujte plevel in odmrle liste ter občasno obrežite rastline, da spodbudite zračni pretok in preprečite prenatrpanost. Poleg tega je priporočljivo mulčenje s slamo ali kompostom, da ohranite vlago.
  • Zaščita pred škodljivci: Bodite pozorni na morebitne škodljivce, kot so uši ali polži, in ukrepajte pravočasno z naravnimi metodami ali uporabo neškodljivih insekticidov.

Z ustrezno nego in skrbjo lahko torej tudi na balkonu majhnega mestnega stanovanja uživate v svežih in okusnih jagodah skozi celotno sezono. Zakaj bi namreč plačevali za košarice s plesnijo ...

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi