KATERA STANJA SO POVEZANA Z UŽIVANJEM HITRE HRANE?
Raziskave dr. Joela Fuhrmana so pokazale tesno povezanost hitre hrane in nekaterih bolezenskih stanj:
- debelost
- težave s prebavo
- diabetes tipa 2
- rak
- bolezni srca
- povečano tveganje za kap
- depresija in anksioznost
- zgodnja smrt
(Dr. Joel Fuhrman: https://foodrevolution.org/blog/food-and-health/fast-food-health-risks/ )
Dr. Fuhrman kot hitro hrano opredeljuje vse, kar je zavito v embalažo ali vrečko in lahko pojeste takoj (je že pripravljeno, ko odvijete ovoj). Telo hitro hrano prebavi v kratkem času in posledično se znajde v krvnem obtoku prej, kot bi si mislili. Po njegovem mnenju take hrane ne najdemo le v restavracijah ampak tudi v trgovinah. Nekaj konkretnih primerov:
- sladkarije, torte, piškoti
- rogljiči
- žemlje
- energijske tablice
- sladke pijače
- produkti iz bele moke
- zamrznjene jedi
Preberite še So smoothiji res tako koristni za zdravje? ali pa Zdrava malica ali zajtrk: domači bučni humus