Karantena je minila, odvečni kilogrami pa so ostali - kako naj se jih lotim?

Karantena je minila, odvečni kilogrami pa so ostali - kako naj se jih lotim? (foto: profimedia) profimedia
15. 10. 2021

Še zdaleč niste edini, ki si zastavlja to vprašanje. Nimamo univerzalne diete, lahko pa vam pokažemo, kako začeti. 

Kako naj se med karanteno ne bi zredili, ko pa smo se naučili tako dobro kuhati, iz pečic je zadišal kruh in hladilnik je bil vedno na dosegu roke ... 

Vseeno poglejmo 3 glavne dejavnike, ki so krivci za prekomerno težo: 

STRES - skrb za zdravje, finančne težave in situacija, s katero smo se večinoma soočali prvič, je povečala količino stresa. Ta pa lahko vpliva na številko na tehtnici, tako pravi tudi študija, ki je povezala kronični stres in visoke ravni kortizola s povečano željo po hrani. 

SLABŠE MENTALNO ZDRAVJE - Prisiljenost k osamitvi je lahko sprožila težave kot je depresija, anksioznost in osamljenost. Te motnje raziskave povezujejo s povečanjem teže. 

SEDEČ NAČIN ŽIVLJENJA - Veliko je bilo dela od doma, kar pomeni, da je odpadlo kolesarjenje v službo in aktivni popoldnevi. Več pa smo sedeli in delali na kavču. Ob dobri hrani (četudi dokaj zdravi) so se kmalu začeli nabirati maščobni obročki. 

Slaba novica je, da smo kilograme veliko lažje nakopičili, kot se jih bomo znebili. A ni nemogoče, samo vedeti morate, kje začeti. 

Naj najprej povemo, da žal ni bližnjic in čudežne diete, ki vam bo čez noč pričarala fit postavo. Morali se boste potruditi in vztrajati pri zdravih odločitvah. 

Kje lahko začnete? 

Seveda svetujemo, da se glede prehrane in vadbe pogovorite s strokovnjaki, tudi sami pa lahko naredite veliko za svojo postavo. 

Poskrbite za hidracijo

Ko pazite na prehrano, je enako pomembno tudi, da pazite na vnos tekočine. Najprej poskrbite, da pijete nesladkane pijače, saj boste pokvarili svoj trud, če boste pri vsakem obroku uživali sadje in zelenjavo, potem pa si privoščili sokove.

Poleg tega boste z redno hidracijo preprečili lažne signale lakote, ki v resnici sporočajo, da ste žejni. Tako se boste lažje izognili prigrizkom.

V vsak dan stisnite nekaj gibanja

Ni nujno, da je to enourna vadba, šteje tudi sprehod, da se peš odpravite po opravkih, nekaj hitrih vaj v 10 minutah ... Gre za ustvarjanje navade - šport boste prej dojemali kot običajen del dneva, če vsak dan poskrbite, da ste aktivni. 

Naredite tudi načrt vadb in se ga držite! Za motivacijo se lahko opremite s kašnim novim športnim oblačilom ali pripomočkom. 

Založite se z zdravimi živili

Sladkarije in druge nezdrave prigrizke morda jeste samo iz navade. Če je res tako, potem se ne boste čutili posebej prikrajšane, če si ob filmu privoščite npr. humus z narezano zelenjavo. Ko na zalogi ne bo čokolada, ampak sadje, si boste bolj verjetno pripravili sadni krožnik in za malico s seboj odnesli kaj zdravega. 

Seveda si še vedno privoščite kakšno sladkarijo, čips, piškote ... A sladice raje specite sami doma, oziroma jih kupite v zelo omejenih količinah. 

Držite se svoje rutine

Ko boste vpeljali zdrave spremembe, se jih skušajte držati vsak dan, da postanejo rutina. S tem boste poskrbeli, da se ne vrnete na staro pot in veliko lažje se boste držali priporočil strokovnjakov, saj boste že tako ali tako imeli zdrav življenjski slog. 

profimedia