Zajtrk, ki ga številni obožujejo, znani kardiolog pa jezi zdravnike: "Tega naši predniki niso jedli, pozabite na to hrano!"

19. 3. 2025
Deli
Zajtrk, ki ga številni obožujejo, znani kardiolog pa jezi zdravnike: "Tega naši predniki niso jedli, pozabite na to hrano!" (foto: Profimedia)
Profimedia

Gre za živilo, ga številni sila radi uživajo - še zlasti za zajtrk. Toda ali je res zdrava izbira?

Ameriški kardiolog Jack Wolfson, ki deluje v Arizoni, je s svojim videoposnetkom sprožil burno razpravo o vplivu ovsene kaše na zdravje. V videu, ki je zbral že več kot 4,6 milijona ogledov, trdi, da ovsene kaše nikoli ne priporoča kot zajtrk, saj po njegovem mnenju nima prave hranilne vrednosti in vsebuje veliko antinutrientov. Njegove izjave so naletele na številne kritike zdravnikov in nutricionistov, ki opozarjajo, da gre za zavajajoče informacije.

"Kot kardiolog nikoli ne priporočam uživanja ovsene kaše, še posebej ne vsak dan, kot to počne veliko ljudi," je dejal Wolfson in dodal, da gre pri vsem skupaj predsem za zelo močan vpliva prehranske industrije, ki spodbuja uživanje žit na račun jajc. "Naši predniki tega niso jedli, zato tega ne bi smeli niti mi," je bil jasen.

Namesto ovsene kaše kardiolog zagovarja uživanje jajc, saj so bogat vir vitaminov A, B5, B12, D in E ter pomembnih hranil, kot so kalcij in beljakovine. "Jajce so popoln vir hranil, ki vsebuje vse, kar piščanec potrebuje za razvoj. Ne morete vzgojiti zdrave kokoši na ovsenih kosmičih," je slikovito ponazoril svojo tezo.

Velik dogodek v nemškem živalskem vrtu: prvi primer skotitve žirafe po 40 letih

Vendar pa so številni strokovnjaki njegove izjave označili za nepreverjene in neutemeljene. Nutricionisti poudarjajo, da ovsena kaša vsebuje veliko vlaknin, vitaminov in mineralov, ki pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja in zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni, kot je diabetes.

Medtem ko Wolfson vztraja pri svojem prepričanju, da so jajca edini pravi zajtrk, nutricionisti opozarjajo, da uravnotežena prehrana vključuje tako beljakovine kot kompleksne ogljikove hidrate. Ovsena kaša tako še naprej ostaja priljubljena izbira številnih ljudi, ki se zanašajo na njene zdravstvene koristi. In tako bi tudi moralo biti, kajne? Vsega po malem, pa bo najbolje ...

Nov dan, nov odpoklic: tokrat gre za izdelek, ki ga na krožniku rad vidi marsikateri Slovenec

Novo na Metroplay: Pižama in certificirana nutricionistka Mojca Cepuš nas naučita brati deklaracije na prehranskih izdelkih | Več vem, bolje jem