Katere sestavine morate dati v smuti, če pazite na vnos sladkorja

Katere sestavine morate dati v smuti, če pazite na vnos sladkorja (foto: profimedia) profimedia
18. 5. 2018

Kadar skušate  zmanjšati vnos sladkorja ali le ohraniti dobro navado, bodite pozorni tudi na sestavine, ki naj bi bile zdrave, pa v resnici vsebujejo veliko sladkorja.

Smutiji so priljubljen del diet in uravnotežene prehrane, saj so zdravi in hitro pripravljeni. Vendar je zelo pomembno, katere sestavine uporabite, saj je od tega odvisno, kako hranljiv bo napitek. Za začetek se izognite v naprej pripravljenim smutijem iz trgovine, saj težko najdete takšnega, ki ne vsebuje sladkorjev in umetnih snovi. Raje ga naredite sami.

Posezite tudi po teh sestavinah:

Navaden grški jogurt (brez maščob) – Z maščobami ali brez, presodite sami, v vsakem primeru pa je to odličen dodatek, ki ukroti lakoto. Napitku doda kremast okus in poskrbi, da ne segate po prigrizkih.

Zelenjava – Logična izbira, ki pa se ji radi izognemo. Še posebej zelena zelenjava kot je na primer špinača, vsebuje veliko vlaknin in drugih hranil, ki jih telo potrebuje. Ker težko zadostimo kriteriju, da vsak dan pojemo veliko različne zelenjave, jo nekaj dodajte že k jutranjemu smutiju.

Jagodičje – Osnovna sestavina mnogih smutijev doda sladek okus in hkrati ne ruši mej sladkorja v krvi, zato ne občutite lakote že kmalu za tem in niste zaspani. Doda tudi vlaknine, ki jih iz hrane običajno dobimo premalo.

Lanena semena – S tem boste napitku dodali vlaknine, omega-3 maščobne kisline in beljakovine, poleg tega pa ne boste zelo spremenili okusa. Dodajte jih h katerim koli sestavinam.

Maslo iz oreščkov – Če si ne predstavljate smutija brez arašidovega, lešnikovega ali mandljevega masla, pred nakupom preverite etiketo. Namaz naj ne vsebuje sladkorja, saj s tem ne boste prispevali nič koristnega vaši dieti. Skoraj vedno imate na voljo dve različici, zato izberite tisto, ki je narejena pretežno iz oreščkov in malce soli.

Tem sestavinam se raje izognite, saj smuti zaradi njih ni nič bolj zdrav:

Sadni sok – Kadar ga ne stisnete sami, ampak kupite v trgovini, boste verjetno spili tudi nekaj sladkorja. Raje kupite pomaranče in drugo celo sadje ter sok naredite doma.

Zelo sladko sadje – Sadje spada v smuti, vendar ne uporabite samo zelo sladkih sadežev, kot je na primer banana. Ko želite nadzorovati vnos sladkorja, se odločite za enega od slajših sadežev kot so banane, kivi, mango in ananas.

Sadni jogurt – Čeprav je mamljiv in embalaža obljublja cele koščke svežega sadja, vsebuje tudi sladkor. Seveda najdete bolj zdrave različice, vendar se boste sladkorju težko popolnoma izognili. Bolj priporočljiv je navaden jogurt.