Koliko kalorij imajo solatne polivke?

Solatne polivke (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 7. 2013 Vir: Lisa

Medtem ko so solate prava hrana za vitkost, za dodatne kalorije poskrbijo kar solatne polivke. Toda z našimi namigi boste tudi pri solatah lahko poskrbeli za 'lahke' različice!

Vinaigrette 430 kcal

Mešanica kisa, olja in zelišč ima glede na razmerje sestavin kar nekaj kalorij. Polivka bo manj kalorična, če boste del olja zamenjali z juho. Manj kalorij, a nič manj okusa pa boste dosegli, če ji boste dodali malce česna, čebule ali šalotk.

Vinaigrette

Italijanska polivka 310 kcal

Tako kot pri klasični vinaigrette polivki tudi tu dajeta okus in kalorije (rdeč) vinski kis in (oljčno) olje. Pomaga poseben trik: dodajte manj olja in omako začinite z gorčico in sveže iztisnjenim česnom! Za mediteransko noto bosta poskrbela origano in bazilika!

Italijanska polivka

Koktajl omaka 335 kcal

Za visoke vrednosti maščob in kalorij v tej polivki poskrbita majoneza in kisla smetana. Za lažjo različico uporabite solatno kremo z manj maščobami ali pa izpustite kislo smetano. Tako bo omaka manj mastna, a ne manj kremna!

Koktajl omaka

Jogurtna polivka 215 kcal

Je res samo iz jogurta? Nikakor! Večinoma imata (mastne) prste vmes tudi žlica olja in smetane. Če hočete manj mastno različico, si jo pripravite kar sami: 150 g jogurta, sok polovice limone, 2 žlici sladkorja, 1 ščepec soli in zelišč in dobili boste lahko polivko z le 110 kcal/100 g!

Jogurtna polivka

Polivka Thousand Island 260 kcal

Tako kot v koktajl omaki tudi v tej običajno ne manjka majoneze. Velja enako: namesto polnomastne različice za polivko raje uporabite manj mastno solatno kremo. Polivka bo imela nebeško lahek okus!

Polivka Thousand Island

Roquefort polivka 425 kcal

Glavne sestavine? Smetana, crème fraîche ali majoneza, olje in roquefort. Samo sir z modro plesnijo ima 370 kcal/100 g. Če boste sami pripravili polivko, gre tudi lažje: z jogurtom ali mlekom nadomestite smetano, polovico olja pa z vodo.

Roquefort polivka

*Vrednost je izračunana za 100 g polivke