Kaj je slabše za zdravje in vitko linijo - testenine ali kruh?

5. 10. 2023
Deli

Glede na nove raziskave redno uživanje testenin dejansko ne vodi do povečanja telesne teže. Pravzaprav bi lahko bile sestavni del zdrave prehrane in pomoč pri hujšanju.

"Testenine so glavni ogljikovi hidrati v mnogih kulturah, vendar jih povezujejo s prekomerno telesno težo in debelostjo, ker so rafinirani ogljikovi hidrati," sta v študiji, objavljeni v MDPI, zapisali nutricionistki Lisa Sanders in Joanne Slavin.

Testenine niso krive za debelost

Nutricionisti so analizirali 38 objavljenih študij o vnosu testenin in telesni teži pri odraslih in otrocih ter ugotovili, da "prehranjevalni vzorci z visoko vsebnostjo testenin na splošno niso bili povezani z verjetnostjo prekomerne teže ali debelosti ali pa so bili obratno povezani."

Z drugimi besedami, niso našli povezave med tem, koliko testenin so ljudje zaužili, in verjetnostjo, da postanejo predebeli, poroča The Sun. Pravzaprav je ena od študij, ki so jih pregledali, celo predlagala, da "testenine lahko vključimo v zdravo prehrano in ne prispevajo k povečanju telesne teže ali preprečujejo izgubo teže," so zapisali nutricionisti.

Testenine so na slabem glasu, ker so beli ogljikovi hidrati, ki na splošno veljajo za nizko vsebnost hranil in vlaknin ter visok glikemični indeks.
Profimedia

Testenine so na slabem glasu, ker so beli ogljikovi hidrati, ki na splošno veljajo za nizko vsebnost hranil in vlaknin ter visok glikemični indeks. dasdas dsa dsa

Na slabem glasu

Pregledali so le podatke, povezane z navadnimi belimi testeninami, ne pa tudi s polnozrnatimi ali brezglutenskimi testeninami ter jajčnimi ali riževimi rezanci. Testenine so na slabem glasu, ker so beli ogljikovi hidrati, ki na splošno veljajo za nizko vsebnost hranil in vlaknin ter visok glikemični indeks.

Ta raziskava je pokazala, da so testenine neupravičeno postavljene v isti koš s sestavinami, kot so beli kruh, riž in krompir."Klinični testi dosledno kažejo, da imajo testenine nižji glikemični odziv v primerjavi s podobno škrobnato hrano, kot so riž, krompir, kruh in rezanci," so zapisali.

Način kuhanja in serviranja testenin lahko bolj vpliva na vaš obseg pasu kot hrana sama, menijo nutricionisti. S kuhanjem testenin spremenimo strukturo škroba, da postanejo lažje prebavljive.

Preberite: Testenine še vedno kuhate v vodi? Zakaj je to napaka

Al dente

Po besedah dr. Tracey Robertson, raziskovalke na oddelku za prehranske vede Univerze Surrey, bi morali testenine skuhati al dente in jih pustiti, da se 'ugriznejo'.To zadrži nekaj odpornega škroba v nekuhanih testeninah, ki ga prebavni sistem težje razgradi v glukozo, zato je manj verjetno, da bo vplival na raven sladkorja v krvi.

Od tu očitno tudi razlaga, kako Italijano lahko pojedo toliko testenin, a niso med debelejšimi narodi.Hladna solata s testeninami, je dejal Robertson, daje testeninam čas, da se reorganizirajo v odporen škrob, kar zniža njihov glikemični indeks, tudi če ste jih prekuhali.

Morda vas zanima: Zakaj so Azijci tako vitki?

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek