Krvna skupina B – prilagodljivi jedci

1. 12. 2011
Deli
Krvna skupina B

Peter D'Adamo, 'izumitelj' prehrane po krvnih skupinah, pravi, da imajo vse krvne skupine genetski zapis o prehrani, ki je zelo pomemben za zdravje, primerno telesno težo in tudi za ravnovesje telesa in duha.

Kaj je primerno

Njihova značilnost je, da imajo med vsemi najbolj uravnotežen in močan imunski sistem, vzdržljiva prebavila, najbolj prilagodljiv izbor hrane, lahko jedo mlečne izdelke, na stres pa se najbolje odzivajo z ustvarjalnostjo.

Vsi izbranci s krvno skupino B se lahko za svojo vitkost in spretnost zahvalijo ravnotežju med fizično in umsko aktivnostjo.

Lastnosti krvne skupine B

Krvna skupina B ima lastnosti, kot so krepkost, budnost, zmožni so se upreti številnim težkim boleznim, kot so bolezni srca in rak. Če zbolijo, pa je zelo verjetno, da bodo bolezen preživeli.

So pa nagnjeni k manj značilnim motnjam imunskega sistema, kot so kronična utrujenost, multipla skleroza in lupus.

Vendar se s prehrano, ki ustreza njihovi krvni skupini, lahko izognejo tudi tem obolenjem.

Prehrana

Je uravnotežena in polna, saj vključuje veliko živil. Predstavlja najboljše iz mesne in rastlinske hrane.

Skupina B naj bi se izogibala koruzi, ajdi, leči, arašidom in sezamovim semenom. Jedro vzroka je v lektinih, ki kljub raznolikosti vsi vplivajo na tvorbo inzulina, katerega posledica so utrujenost, zadrževanje tekočine v telesu in hipoglikemija; to je, ko po jedi hitro upade sladkor.

Prav tako za to skupino odsvetujejo pšenico, saj upočasnjuje metabolne in prebavne procese, tako da se hrana nalaga kot maščobno tkivo, namesto da bi se porabila v obliki energije.

Koristen je sok iz zelja

Za skupino B je koristen sok iz zelja, odlični pa so tudi brusnični sok, grozdni sok, sok iz papaje, češnjev in ananasov sok. Vsekakor pa se morajo izogibati soku iz paradižnika.

Ingver, hren in kari

Uporabljajo se lahko pekoče začimbe, saj ima skupina B trpežno in ponavadi urejeno prebavo. Koristne začimbe so tako ingver, hren, kari in kajenska paprika.

Belega in črnega popra se izogibajte, saj vsebujeta težavne lektine. Prav tako so za vas neprimerni ječmenov slad, koruzna moka in cimet, ker lahko vzdražijo želodec.

Nevtralno pa na vaš prebavni sistem vplivajo beli in rjavi sladkor, med in melasa, katere uživajte v zmernih količinah. Zelo koristni so kari, hren in peteršilj, izogibati pa se morate popru, cimetu in želatini.

Skupina B naj se strogo izogiba kečapa, nevtralno mesto pa zavzemajo majoneza, marmelade, gorčica in vložena hrana.

Ne piščancu, ja puranu in govedini

Skupina B mora prenehati jesti piščance in kokoši, kar bo verjetno težak korak. V obojih je lektin, ki aglutinira skupino B in lahko vodi k razvoju kapi in motnjam v imunskem sistemu. Ta lektin pa ni enak lektinu v jajcu.

Lahko pa B je preostalo perutnino, npr. purana. Prav tako skupina B ni prilagojena na rdeče meso, zato so namesto govedine priporočene jagnjetina, ovčetina in zajec.

Zakaj prehrana po krvnih skupinah?

Znanstveno je dokazno, da so ljudje določenih krvnih skupin nagnjeni k določenim boleznim. Na osnovi številnih dejstev je Peter D'Adamo, možak, ki je pravzaprav začel s prehrano po krvnih skupinah, podprl tudi svojo teorijo, da so lahko živila koristna, nevtralna ali pa škodljiva.

Proteini, ki so v hrani (lektini), so v nekaterih primerih, odvisno od posameznikove krvne skupine, pravi antigeni. Lektini lahko v določenih primerih, ko se sproži kemijska reakcija pri dotiku z antigeni v naših krvnih celicah, te celo uničujejo.

Na podlagi tega lahko sklepamo, da je določena hrana za eno krvno skupino zdravilo, za drugo pa škodljiva snov.

  • Lahko se boste izognili številnim običajnim virusom in okužbam;
  • Telo se bo očistilo strupenih snovi in maščob, tako da boste shujšali.
  • Lahko se boste bojevali proti smrtno nevarnim boleznim, kot so rak, bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen in odpoved jeter;
  • Lahko se boste izognili številnim dejavnikom, ki povzročajo hitro odmiranje celic in tako upočasnili proces staranja.
Koristno
  • Ribe in morski sadeži: vahnja, polenovka, ostriž, skuša, morski list, oslič, skuša, sardine, ščuka in jeseter.
  • Mleko in mlečni izdelki: skuta, kozji sir, kefir, kozje mleko, mocarela, rikota.
  • Meso: kozje meso, jagnjetina, ovčetina.
  • Žitarice: esenski/mana kruh, proso, riž, riževa moka, riževo mleko.
  • Zelenjava: čebula, artičoke (so koristne za jetra in žolč, ki sta šibki točki tipa B), pastinak.
  • Tudi zelenjava (tista, ki je navedena kot zdravilna ali nevtralna) je za ljudi s krvno skupino B nadvse pomembna pri zmanjševanju telesne teže.
  • Sadje: brusnice, grozdje, papaja, češnje in ananas
  • Začimbe: gorčica, ingver, kari,
  • Napitki: sadni sokovi
Nevtralno
  • Meso: govedina, bizonje meso, teletina, puranje in fazanje meso, telečja jetra.
  • Ribe in morski sadeži: morski polži, tun, krap, romarska pokrovača, sipa, ligenj, som, postrvi, morski pes.
  • Mlečni izdelki: maslo, kokošja jajca, jajčni beljak, jajčni rumenjak, brie, edamec, ghee (očiščeno maslo), gavda, sladka smetana, sirotka
  • Žitarice: rižev kruh, slad, riževa smetana, kvinoja, brezglutenski kruh, izdelki iz pire, ječmen.
  • Zelenjava: Vsa zelenjava, ki ni koristna, je nevtralna.
Škodljivo
  • Ribe in morski sadeži: brancin, hobotnica, jegulja, lepotka - venernica, prekajeni losos, ostrige, raki, žabe.
  • Meso: perutnina in svinjina
  • Mleko in mlečni izdelki: nekateri siri
  • Žitarice: amarant, ajdova moka, bulgur, ječmenova moka, ječmen, ržen kruh, koruza in koruzni kruh, škrob, kosmiči, kuskus, pšenični kosmiči, pšenični otrobi, pšenični polnozrnati kruh, topinambur
  • Zelenjava: artičoki, redkvice, olive (vse vrste), paradižnik, tofu, topinambur, buča.
  • Sadje: avokado, kaki, karambola, indijska figa (opuncija), granatno jabolko, kokosov oreh, rabarbara.

Iz revije Lisa

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?