Kuhanje testenin: Bi jih morali dati v hladno ali v vrelo vodo? Ta slavni kuhar prisega na to tehniko!

Kuhanje testenin: Bi jih morali dati v hladno ali v vrelo vodo? Ta slavni kuhar prisega na to tehniko! (foto: Profimedia) Profimedia
15. 1. 2022

Alton Brown, slavni kuhar ameriške televizijske postaje Food Network, ima kar nekaj kuharskih trikov v rokavu. Na primer: kako skuhati popolne testenine.

Kako ponavadi pripravite testenine?

Velik lonec napolnite z vodo skoraj do roba, jo rahlo solite, postavite na štedilnik in počakate, da zavre? Takoj ko voda zavre, vanjo stresete izbrane testenine in pustite vreti od 8 do 12 minut – oziroma po navodilih na embalaži.   

Ko so testenine kuhane, jih odcedite nad umivalnikom?

In testenine so pripravljene. Al dente (če ste se res držali navodil) in rahlo slane.

Tehnika, na katero prisega Alton Brown?

Razkrivamo v nadaljevanju ...

Profimedia
Kuhanje v hladni vodi.

V enem izmed svojih blogov je Alton zapisal, »da mu je tekstura testenin najbolj všeč, ko se postopek kuhanja začne v hladni vodi. Ko gre za količino vode, pa pri manjših testeninah, kot so metuljčki, rigatoni in makaroni, zagotovo velja manj je več.«

Po njegovem mnenju ima takšna priprava nekaj prednosti: za segrevanje je potrebno manj energije, manj časa vzame, da testenine zavrejo, na koncu pa dobite precej koncentrirano škrobno vodo, ki jo uporabite za nadaljnje kuhanje in vsako omako spremenite v slastno kremasto mojstrovino. Testenine zato raje iz vode odstranite z zajemalko oz. pajkovim cedilom, namesto da vodo zlijete v odtok.

Bi morali odslej testenine kuhati tako?

Profimedia

Gre le za enega od načinov priprave testenin. Zato boste morali tehniko najprej preizkusiti sami in se prepričati, ali vam ustreza. In nato, če vam ustreza, nadaljujte s takšno pripravo. Sicer testenine kuhajte po svojem starem receptu.

Številni drugi chefi, kot sta denimo Gordon Ramsay in Jamie Oliver, še vedno prisegajo na kuhanje v vreli vodi. »Vedno, vedno solite vodo,« pravi Jamie Oliver. »Uporabite velik lonec in testenine vedno dodajte, ko voda enkrat zavre, nikoli prej, kuhajte pa jih nepokrite.« Podobno svetuje tudi Missy Robbins.

Preverite še: