Kako izbrati zrelo in okusno lubenico? Če boste upoštevali teh 6 pokazateljev, boste domov prinesli najboljšo

6. 7. 2024
Deli
Lubenica spada med priljubljeno osvežitev brez katere si marsikdo ne predstavlja vročih dni poletja. (foto: Instagram @gianninagibelli (Posnetek zaslona))
Instagram @gianninagibelli (Posnetek zaslona)

Lubenica spada med priljubljeno osvežitev, brez katere si marsikdo ne predstavlja vročih dni poletja. 

Vsekakor pa ni le osvežujoča bomba, ki pomaga pri odžejanju in sladkanju, temveč je tudi prava zakladnica vitaminov in mineralov. Največ vsebuje vitaminov A in C, magnezija in kalija. Toda, kako izbrati takšno, ki je najbolj zrela, sočna in dobrega okusa?  

Ne spreglejte:

Nekaj bistvenih pokazateljev, ki kažejo na zrelost in sočnost lubenice

Pri nakupu te priljubljene poletne osvežitve je marsikdo v dilemi, kako izbrati najbolj zrelo in sočno. Če se boste ob izbiri poslužili nekaj očitnih znakov, ki nakazujejo na dobro izbiro, je velika verjetnost, da boste domov prinesli odličen primerek slastne lubenice. Kaj vam lahko pomaga pri izbiri?  

1. Rumena pika in madeži  

Večina lubenic ima na površini svetlejšo piko, ki nakazuje kje so ležale v zelenjavnem vrtu ali na njivi. V kolikor je pika rumena ali rahlo oranžna, to predstavlja znak, da je lubenica zrela in sladka, medtem, ko bela pika kaže na to, da je njen okus manj intenziven. Tudi madeži na lubenici so dober znak, da je sadež res zrel in okusen.  

2. Intenzivne proge na površini

Strokovnjaki pravijo, da tudi barva prog na lubenici veliko pove o zrelosti lubenice. Če so zelene proge intenzivne, svetle pa rumenkaste, je to dober znak, da je lubenica zrela za uživanje.  

3. Sijaj

Morda sijoče lubenice res izgledajo bolj privlačne za nakup, toda v resnici niso dobra izbira, saj niso dovolj zrele in posledično tudi ne preveč okusne. Lubenica je namreč zrela na obiranje šele, ko izgubi sijaj na površini.    

4. Teža  

V primeru, da je lubenica težja, kot je videti na prvi pogled to pomeni, da je zrela in pripravljena za uživanje, saj težja kot je, več vode in sladkobe vsebuje.  

Lubenice pravilne oblike so vselej boljša izbira kot tiste, ki imajo določene izbokline in podobne nepravilnosti.

Lubenice pravilne oblike so vselej boljša izbira kot tiste, ki imajo določene izbokline in podobne nepravilnosti.

profimedia

5. Oblika  

Lubenice pravilne oblike so vselej boljša izbira kot tiste, ki imajo določene izbokline in podobne nepravilnosti. Slednje le kažejo, da so rasle na območju, kjer niso bile dovolj izpostavljene sončnim žarkom.  

6. Zvok  

Navsezadnje pa lahko sočnost in zrelost lubenice preverite tudi z nekoliko bolj nenavadnim načinom preverjanja za določanje zrelosti. Po lubenici lahko potrkate in če se ob udarcu oglasi, to ponazarja, da je lubenica zrela, medtem, ko zamolkel zvok le sporoča, da boste ob nakupu tovrstne lubenice lahko zaradi okusa nekoliko razočarani.   

Vir: vecernji.hr

Preberite še:

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren