Še pravočasno jih prepoznajte: 8 manj znanih simptomov, ki kažejo na težave s ščitnico

1. 7. 2024
Deli
Težave s ščitnico ne vplivajo le na spomin, temveč tudi na razpoloženje. (foto: Profimedia)
Profimedia

V Sloveniji se s težavami s ščitnico spopada med 200.000 in 300.000 ljudi.

Težave s ščitnico se kažejo z različnimi simptomi, ki se razlikujejo glede na premalo ali preveč delujočo ščitnico. Prekomerno delovanje ščitnice se pogosto odraža kot prekomerno potenje, hujšanje in hitrejše bitje srca.

Na drugi strani premalo delujoča ščitnica deluje ravno nasprotno, saj številni ljudje pridobijo na dodatni teži brez, da bi se drugače prehranjevali, pogosto jih zebe in spremlja občutek izčrpanosti. Na te simptome večina ljudi daje pozornost, toda obstajajo tudi manj poznani znaki, ki kažejo na težave s ščitnico. Predstavljamo vam jih v nadaljevanju.  

Ne spreglejte:

Manj poznani simptomi, ki kažejo na težave s ščitnico  

1. Težave s koncentracijo in pozabljivost

Preveč ščitničnega hormona lahko povzroči težave s koncentracijo, medtem, ko se ga premalo odraža v pozabljivosti. Če je ščitnica neaktivna se to pokaže v občutku megle v možganih, kot, da ne morete jasno razmišljati.  

2. Težave z menstruacijo  

Tudi težavna menstruacija je lahko eden izmed znakov težav s ščitnico. Med to spada šibkejša in zelo kratka menstruacija, kar kaže na preveč delujočo ščitnico ali zelo dolga menstruacija z močnejšimi krvavitvami, kar nakazuje premalo delujočo ščitnico. Težavo prav tako predstavlja neredna menstruacija ali pa če je sploh ni.  

3. Nihajoče razpoloženje

Težave s ščitnico ne vplivajo le na spomin, temveč tudi na razpoloženje. Če nastaja premalo ščitničnega hormona to vpliva na nastanek serotonina v možganih, ki je poznan kot hormon sreče, kar vpliva tudi na nihanje razpoloženja. Depresija je pogosto eden prvih znakov, ki kažejo na to, da je s ščitnico nekaj narobe.    

4. Težave z zanositvijo  

Eden izmed pokazateljev težav s ščitnico se odraža tudi v težavah z zanositvijo. Tako preveč kot premalo delujoča ščitnica imata namreč lahko vpliv na ovulacijo in plodnost. Prav tako se težave lahko posledično odražajo z zapleti v nosečnosti.  

5. Manjša spolna sla

Upočasnjeno delovanje ščitnice upočasni tudi presnovo in hormone, ki so pristojni za nastanek spolne sle. Posledično se torej lahko bistveno zmanjša želja po spolnosti ali pa je sploh ni.

Težave s ščitnico se odražajo tudi v manjšem libidu.

Težave s ščitnico se odražajo tudi v manjšem libidu.

Profimedia

6. Zamegljen vid

Včasih težave s ščitnico lahko privedejo do kopičenja odvečne tekočine v tkivih blizu oči. Bolezen ščitnice lahko povzroči povečanje mišic okoli očesa, ki nadzorujejo gibanje. Pojavi se lahko tudi zamegljen vid. 

7. Prekomerno izpadanje las

Četudi vsak dan izgubimo določeno količino las, se težave s ščitnico odražajo v tem, da se lasje prekomerno redčijo. Lahko se pojavi tudi pleša, kar pa običajno pomeni, da so težave s ščitnico že dlje trajajoče.   

8. Visok krvni tlak

Simptom težav s ščitnico je tudi visok krvni tlak. Premalo delujoča ščitnica lahko povzroči nastanek manj prožnih krvnih žil, kar vodi do težjega pretoka krvi iz srca v druge dele telesa. Prekomerno delovanje ščitnice zviša krvni tlak, kar lahko privede tudi do aritmije.  

Povzeto po: ordinacija.vecernji.hr

Preberite še: