Nekaj soli natresite v kot sobe in opazujte

30. 11. 2023
Deli
S soljo so povezana številna verovanja, šege in vraže. (foto: Profimedia)
Profimedia

Uporabljate jo vsak dan, a verjetno ne veste vsega o njeni pisani preteklosti ali uporabi (ki ni povezana s prehrano).

Tu je nekaj (za nekatere manj znanih) dejstev o soli

1. Zelo verjetno zaužijete preveč soli

Človeško telo potrebuje sol (oz. natrij) za normalno delovanje, a je ne potrebuje toliko. Pravzaprav jo potrebuje tako malo, da je količino zelo lahko preseči. Kajti tudi če je ne morete okusiti, je velika verjetnost, da jo nekaj zaužijete z vsakim obrokom in prigrizkom v dnevu. 

Dnevni vnos soli pri odraslih naj ne bi presegal 5 gramov, medtem pa povprečen Slovenec vsak dan zaužije do 14 g soli.

2. Sol bi lahko povečala svetovni inteligenčni količnik

Morda se sliši noro, a glede na The New York Times je to povsem mogoče. Razlog je jod, ki je ključen za zdravo in normalno delovanje možganov, približno tretjina svetovnega prebivalstva pa je na robu pomanjkanja. 

Med tistimi, pri katerih obstaja največje tveganje za pomanjkanje, so nosečnice. Študije kažejo, da ženske, ki trpijo za pomanjkanjem joda, rodijo otroke z med 10 do 15 točk nižjim IQ. 

In glede na to, da je eden najpogostejših virov joda jodirana sol, je to pomanjkanje zlahka preprečiti. 

3. Obstaja več vrst soli – a ena ni bolj zdrava od druge

Mešanice se razlikujejo glede na vir pa tudi glede na način pridelave. Iz morja ob havajski obali prihaja sol kona, danes zelo priljubljena himalajska sol, ki jo prepoznate po rožnati barvi, pa pridobivajo v regiji Punjab v Pakistanu. Čeprav ima vsaka svoj značilen okus, pa imajo vse podobno vsebnost natrija. 

Žal večina ljudi ne ve, da ena vrsta soli ni bolj zdrava od druge. 

4. Sol se pridobiva na različne načine

Sol se pridobiva na različne načine. Kameno v rudnikih, morsko iz plitvin, v katere zajamejo morsko vodo.

Sol se pridobiva na različne načine. Kameno v rudnikih, morsko iz plitvin, v katere zajamejo morsko vodo.

Profimedia

Kameno sol pridobivajo v rudnikih ter jo pozneje meljejo in čistijo, morsko iz plitvin, v katere zajamejo morsko vodo. Ko voda izhlapi, ostane kristalizirana sol. 

Kakšna je razlika? Majhna. Morska sol vsebuje več mineralov v sledovih, kamena sol pa je včasih zaradi primesi sive barve. Nekateri pa pravijo, da ima kamena sol bolj koncentriran okus. 

5. Obstaja tudi solni cvet

Ta nastaja na površini slanice iz kristalov soli. Solni cvet vsebuje veliko vlage in ni tako slan, kot običajna sol. 

6. Sol je imela nekoč poseben status

V časih, ko ni bilo drugih konzervansov, je bila edini način za ohranjanje hrane, v srednjem veku je bila enakovredna denarju in rimski vojaki so bili plačani s soljo.

7. Izumitelj solne pištole je postal milijonar

Sol morda res ni več valuta, toda za mnoge je še vedno velik posel. Solne svetilke, hotel, zgrajen iz soli … In morda eden najbolj nenavadnih izdelkov, Bug-A-Salt, solna pištola za ubijanje muh in drugega mrčesa. Izumitelj je Lorenzo Maggiore, v nekaj letih je prodal na milijone teh plastičnih pištol in seveda postal milijonar. 

8. Sol uravnoteži okuse

Naša čutila nam omogočajo zaznavo petih okusov: grenko, sladko, kislo, umami … In slano. Sol deluje na dva načina. Nevtralizira grenkobo in poudari druge okuse. (Zato čokoladnim brownijem vedno dodajte ščep soli).

Mimogrede preverite tudi: Nikoli ne zlijte stran ostanka kave! In to je razlog!

9. Obstajajo simptomi prekomernega uživanja soli, nekatere redko povežete s tem

Uživanje prevelike količine soli lahko poveča tveganje za različne zdravstvene težave.

Uživanje prevelike količine soli lahko poveča tveganje za različne zdravstvene težave.

Profimedia

Vemo, da lahko uživanje prevelike količine soli poveča tveganje za različne zdravstvene težave. Obstajajo tudi simptomi, ki jih morda ne bi nikoli povezali s tem. Nekateri se pojavijo kmalu po zaužitju prevelike količine soli, drugi čez čas. 

Takojšnji simptomi so denimo glavobol, občutek napihnjenosti in povišan krvni tlak. 

Zdravstvene težave (in njihovi simptomi), ki se lahko pojavijo, so še: hipernatremija (eden od simptomov je denimo trzanje mišic), ledvični kamni, spalna apneja, osteoporoza …

10. To je smrtna doza

Prevelike količine soli so torej za zdravje škodljive, v nekaterih primerih pa so lahko tudi usodne. Smrtna doza je približno 0,5 do 1 g soli na kilogram telesne teže. 

11. Najdražja sol na svetu prihaja iz Južne Koreje

Korejska bambusova sol. Za skodelico je treba odšteti več kot 90 evrov. Včasih ji pravijo tudi vijolična bambusova sol. Uporablja se lahko v kuhinji in pogosto kot tradicionalno zdravilo. Vsebuje več kalcija, železa in kalija od navadne soli in naj bi pomagala pri prebavi, vnetjih ter podpirala zdravje kože in ust. Čeprav je potrebnih več znanstvenih raziskav. 

Zakaj je tako draga? Cena je v veliki meri povezna s postopkom pridelave. Ki naj bi bil delovno precej intenziven. 

Za konec se vrnimo k naslovu …

12. Nekaj soli natresite v kote sobe in opazujte

To naj bi namreč v hišo prineslo srečo, mir in blaginjo. 

S soljo so povezana številna verovanja, šege in vraže. V mnogih kulturah se je sol uporabljala kot sredstvo za očiščevanje, odganjanje slabih urokov in misli. Z metanjem soli čez levo ramo pa se je odganjalo hudiča. 

V Evropi so nekoč, preden so se odpravili spat, pred hišni prag vrgli ščepec soli, da bi si zagotovili varnost. Tudi pred dvoboji sumo rokoborbe v sredino vržejo sol, da odstranijo zlobne duhove. Na Japonskem pa z njo čistijo hišni prah in nekateri jo mečejo za tujci.