Obvezno ga vključite v svoj jedilnik: to živilo bistveno zmanjšuje tveganje za nastanek raka

19. 4. 2024
Deli
Obvezno ga vključite v svoj jedilnik: to živilo bistveno zmanjšuje tveganje za nastanek raka (foto: Profimedia)
Profimedia

Ga že uživate?

Rak je kompleksna bolezen, ki lahko nastane zaradi različnih dejavnikov. Nastanek bolezni je delno pogojen z genetiko in prirojenimi dispozicijami, a strokovnjaki opozarjajo, da je veliko odvisno tudi od življenjskega sloga. Uravnotežena prehrana, zadostna mera gibanja, kakovosten spanec, uravnavanje stresa in skrb za mentalno zdravje lahko bistveno pripomorejo k preprečevanju nastanka raka.

Ko govorimo o uravnoteženi prehrani, obstajajo specifična živila, za katere se je izkazalo, da lahko zmanjšujejo tveganje za nastanek raka. 

Ne spreglejte:

Soja kot sredstvo za preprečevanje raka

Izkazalo se je, da soja lahko ščiti pred nastankom rakavih obolenj. Na portalu n1info.hr poročajo o študiji iz leta 2013, v kateri se je izkazalo, da sojini izdelki lahko zmanjšajo tveganje za raka prostate pri moških. To živilo lahko pomaga tudi pri pacientih, ki že imajo diagnozo. Druga raziskava iz leta 2010 je namreč pokazala, da soja pri bolnikih z rakom prostate lahko ublaži določene simptome, kot so uhajanje urina, prebavne težave ter težave z erekcijo.

Študija iz leta 2022 je pokazala, da lahko soja prav zmanjša tveganje za različne oblike raka za 10 %. Tveganje za raka prostate se ob uživanju soje zmanjša za 12 %, tveganje za pljučnega raka pa se s pomočjo soje lahko zmanjša za kar 33 %. 

Tudi sicer je soja odlično živilo, za katerega je priporočljivo redno uživanje. Predstavlja namreč odličen vir beljakovin, ki so pomembne za številne procese v telesu. Poleg tega vsebuje vlaknine, ki pomagajo pri vzdrževanju ustrezne telesne teže in ohranjanju zdravega črevesja. Vsebuje pa tudi določene vitamine in minerale, ki še dodatno krepijo zdravje.

Vir: n1info.hr