Nutricionist trdi, da jajca in slanina niso krivec za nastanek holesterola: najslabša so ta živila

3. 7. 2024
Deli
Dober holesterol je nujen za optimalno delovanje telesa. (foto: Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona))
Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona)

Glede holesterola kroži mnogo različnih informacij, med katerimi je tudi ta, da so za njegov nastanek v večji meri kriva določena živila.  

Med njimi se na zatožni klopi večkrat znajdejo tudi jajca, slanina in podobo. Priznani nutricionist, dr. Predrag Nenadić, med drugim tudi avtor številnih strokovnih člankov in knjig, ki je svoje bogate izkušnje pridobival na številnih prestižnih svetovnih univerzah, v nadaljevanju pojasnjuje vzrok za povišan holesterol in zamaščenost jeter.  

Ne spreglejte:

Glavni vzrok za nastanek holesterola in zamaščenih jeter

Strokovnjak za prehrano pojasnjuje, da se glavni krivec za nastanek zamaščenih jeter ne skriva v mastni hrani. Holin (vitamin B4), ki je prisoten v slanini, jajcih in mesu, namreč razporedi ta holesterol in mu ne pusti, da ostane v jetrih. Posledično se nabere na določenih delih telesa, na primer kot povečan trebuh, zadnjica ali pa kateri drugi del telesa.

Povečana vrednost trigliceridov, ki lahko prispevajo h kopičenju maščobnih snovi, ki zožijo ali zamašijo žile, po mnenju dr. Nenadića nastane zaradi prevelike količine rafinirane moke, sadja, kruha, peciva in podobnih živil, ki imajo večje vsebnosti sladkorja.  

Zamaščena jetra nastanejo, ko je v prehrani premalo zdravih maščob. To so tako imenovana brezalkoholna zamaščena jetra, ki ne delujejo optimalno in ne morejo očistiti telesa toksinov in nečistoč. Slednje se opazi tudi na koži. Lahko se pojavijo akne, mozolji, prhljaj, krhki nohti in srbečica.  

Dober holesterol je nujen za optimalno delovanje telesa

Prav tako dr. Nenadić poudarja, da je dober holesterol nujen za dobro delovanje telesa in da ni nekaj kar bi narava ustvarila proti človeku. »Človek potrebuje holesterol, iz njega se sintetizira veliko hormonov, ustvarja tudi celične membrane, za človeka je nujen«, pravi toda dodaja, da ko ga je preveč, na kar cilja na slab holesterol (LDL), nastanejo težave.  

Zdravju jeter še zlasti ustrezjao grenka živila, med katerimi je tudi regrat.

Zdravju jeter še zlasti ustrezjao grenka živila, med katerimi je tudi regrat.

Profimedia

Kakšna prehrana je dobra za jetra?  

Za zdravje in ravnovesje holesterola lahko v prvi vrsti poskrbite z ustrezno prehrano in zadostnim dnevnim vnosom vode. Prav tako je priporočljivo zaužiti optimalne količine rastlinskih vlaknin, tako topnih kot tudi netopnih. Za jetra so še posebej primerna živila, ki so grenka. Med njimi so regrat, lincura, korenina repinca, špinača, brokoli, smiselno je vključiti tudi zeleni čaj.

Privoščite si tudi hrano bogato z zdravimi maščobami, kot so domača zaseka, olivno olje, hladno stiskana rastlinska olja, živila bogata s holinom med katerimi so slanina in jajca. Večkrat naj bodo na jedilniku tudi losos in skuše. Ob tem pa za znižanje slabega holesterola in trigliceridov dr. Nenadič še svetuje, da iz hrane izločite ogljikove hidrate, fruktozo, ki je prisotna v sladkih pijačah in umetne sladkorje. 

Povzeto po: stil.kurir.rs

Preberite še:

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren