Pozor! Ti 2 živili za zajtrk vam lahko povzročita odvečne kilograme in težave s sladkorjem v krvi

22. 5. 2024
Deli
Pozor! Ti 2 živili za zajtrk vam lahko povzročita odvečne kilograme in težave s sladkorjem v krvi (foto: Profimedia)
Profimedia

Pravijo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Zato bodite pozorni, kaj si privoščite. Ti 2 živili vam bodo prej škodili kot koristili.

Zajtrk je pogosto označen kot najpomembnejši obrok dneva, a ključno je, kaj dejansko pojeste med prvim obrokom dneva.

Ne spreglejte:

Če želite ohraniti vitkost in zdravje, se izogibajte določenim živilom, ki lahko povzročijo pridobivanje telesne teže in težave s krvnim sladkorjem.

Skriti sovražniki v vašem zajtrku

Čeprav je zajtrk pomemben, ni vsa hrana primerna za začetek dneva. Nekatera tudi med Slovenci zelo priljubljena živila so polna sladkorjev, nezdravih maščob in rafiniranih ogljikovih hidratov, ki lahko povzročijo hiter dvig krvnega sladkorja in s tem povezane težave. Dve takšni skupini živil je bolje preskočiti.

1. Žitni kosmiči

Veliko žitnih kosmičev, ki jih najdemo na policah trgovin, vsebuje rafinirane ogljikove hidrate in dodane sladkorje, ki lahko povzročijo hiter porast glukoze v krvi. Ta skok sladkorja pogosto vodi v hitro izgubo energije, povečano lakoto in hrepenenje po sladki hrani kasneje čez dan. Posledično lahko to prispeva k pridobivanju telesne teže.

Profimedia

Niso vsi žitni kosmiči enaki, vendar najbolj priljubljeni pogosto vsebujejo veliko sladkorja in malo drugih hranilnih vrednosti. Če se ne morete odpovedati žitnim kosmičem, izberite tiste z manj sladkorja in več vlaknin, ki pomagajo uravnavati krvni sladkor.

2. Pekovski izdelki

Pekovski izdelki, kot so rogljički, mafini in različna peciva, so pogosto polni rafiniranih sladkorjev in bele moke. Ti rafinirani ogljikovi hidrati lahko povzročijo hitro povišanje krvnega sladkorja in sčasoma prispevajo k razvoju inzulinske rezistence. Visoka kalorična vrednost teh poslastic, skupaj z njihovo nizko hranilno vrednostjo, lahko vodi do povečanja telesne teže.

Profimedia

Različna sladka in slana peciva so polna maščob in sladkorjev, kar ni dobro za vaše zdravje. Namesto tega si zjutraj pripravite zdrav zajtrk, ki ga lahko vzamete s seboj. Na primer: pripravite si polnozrnat toast z arašidovim maslom in banano.

Preprost nasvet za boljši začetek dneva

Namesto da posegate po živilih, ki vam lahko škodujejo, si raje izberite bolj zdrave alternative. Polnovredna živila z visoko vsebnostjo vlaknin, beljakovin in zdravih maščob vam bodo pomagala začeti dan z energijo in brez strahu pred skokom krvnega sladkorja. Na dolgi rok bodo pozitivno vplivala na vaše zdravje in počutje.

Vir: Kurir

Preberite še: Pravijo ji tudi naravni aspirin: ta rastlina krepi imunski sistem in lajša številne težave

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič