Raje jih črtajte z jedilnika: ta živila prebavi naredijo več škode kot koristi

18. 7. 2024
Deli
Zdravje izvira iz zdravega črevesja, za katerega lahko v prvi vrsti poskrbimo tudi z ustrezno prehrano. (foto: Instagram @madyson_mykel (Posnetek zaslona))
Instagram @madyson_mykel (Posnetek zaslona)

Zdravje izvira iz zdravega črevesja, za katerega lahko v prvi vrsti poskrbimo tudi z ustrezno prehrano. 

Četudi v teoriji človeško telo zmore prebaviti vsako vrsto hrane, mu nekatera živila lahko naredijo več škode kot koristi. Zlasti predelana hrana in nekaj živil, ki se jim je smiselno izogibati, še zlasti, če ste podvrženi k črevesnim težavam. 

Ne spreglejte:

Nekaj živil, ki lahko razražijo črevesje

Čili 

Na seznamu živil, ki lahko za dobro prebavo niso najboljša izbira, je čili, ki lahko razdraži požiralnik in povzroči zgago. Čili na vse ljudi sicer ne deluje enako, toda priporočljivo je, da se ga izogibajo predvsem tisti, ki trpijo za kronično zgago in sindromom razdražljivega črevesja.  

Jagode in semena

Četudi so jagode in semena nadvse koristne za zdravje, so tovrstna živila lahko težavna za ljudi, ki trpijo za divertikulitisom (stanje, ko se v debelem črevesu oblikujejo majhne vrečke črevesne sluznice). Če pri sebi ugotavljate, da vam semena kot so sončnična, bučna in podobno, razdražijo črevesje, jih raje črtajte z jedilnika. 

Mleko  

Mleko je med drugim sicer koristen vir pomembnega minerala kalcij, ki ga najdemo tudi v siru, toda obe živili vsebujeta laktozo. Če ste med ljudmi, ki so intolerantni na laktozo, vam lahko uživanje mleka in mlečnih izdelkov povzroči neprijetno napenjanje, trebušne pline in tudi drisko. Ob laktozni intoleranci, ki nastane, ko posameznik nima dovolj laktaze (enicma, ki razgrajuje laktozo), se teh živil raje izognite.

Če ste med ljudmi, ki so intolerantni na laktozo, vam lahko uživanje mleka in mlečnih izdelkov povzroči neprijetno napenjanje, trebušne pline in tudi drisko.

Če ste med ljudmi, ki so intolerantni na laktozo, vam lahko uživanje mleka in mlečnih izdelkov povzroči neprijetno napenjanje, trebušne pline in tudi drisko.

Profimedia

Čokolada  

Na seznamu živil, ki lahko prestavljajo tegobo za prebavo, se je znašla tudi priljubljena čokolada. Slednja je po raziskavah sodeč težavna predvsem za ljudi, ki imajo težave s kroničnim zaprtjem ali sindrom razdražljivega črevesja. Vzrok v prvi vrsti ni čokolada sama, temveč mleko, ki ga vsebuje mlečna čokolada. Prav tako lahko krče, napenjanje in drisko povzroči kofein, ki se nahaja v določenih vrstah čokolade.  

Koruza  

Kljub temu, da je koruza pravo bogastvo vlaknin, hkrati vsebuje tudi celulozo, vrsto vlaknine, ki jo človeku težko prebavljiva. Če jo dobro prežvečite, jo boste verjetno zlahka prebavili, toda izogibajte se temu, da bi jo zgolj pogoltnili, saj lahko v tem primeru povzroči napenjanje in bolečine v trebuhu.    

Alkohol  

Na spisku živil, ki niso koristne za prebavne procese se najde tudi alkohol. Posledice pretiravanja z alkoholom se večkrat kažejo v krčih in driski. Bolj ali manj vse alkoholne pijače lahko povzročijo kislino in zgago. Prav tako pa zmotijo nekatere prebavne encime in preprečujejo pravilno absorpcijo hranil, zato alkohol, če že, pijte le v zmernih količinah. 

Vir: miss7zdrava.24sata.hr

Preberite še: