Zdravje izvira iz zdravega črevesja, za katerega lahko v prvi vrsti poskrbimo tudi z ustrezno prehrano.
Četudi v teoriji človeško telo zmore prebaviti vsako vrsto hrane, mu nekatera živila lahko naredijo več škode kot koristi. Zlasti predelana hrana in nekaj živil, ki se jim je smiselno izogibati, še zlasti, če ste podvrženi k črevesnim težavam.
Ne spreglejte:
- Številni se ne zavedajo njene škodljivosti: ta priljubljena poletna pijača poveča tveganje za nastanek raka
- Kaj jesti poleti? Preverite, katera živila hladijo telo
Nekaj živil, ki lahko razražijo črevesje
Čili
Na seznamu živil, ki lahko za dobro prebavo niso najboljša izbira, je čili, ki lahko razdraži požiralnik in povzroči zgago. Čili na vse ljudi sicer ne deluje enako, toda priporočljivo je, da se ga izogibajo predvsem tisti, ki trpijo za kronično zgago in sindromom razdražljivega črevesja.
Jagode in semena
Četudi so jagode in semena nadvse koristne za zdravje, so tovrstna živila lahko težavna za ljudi, ki trpijo za divertikulitisom (stanje, ko se v debelem črevesu oblikujejo majhne vrečke črevesne sluznice). Če pri sebi ugotavljate, da vam semena kot so sončnična, bučna in podobno, razdražijo črevesje, jih raje črtajte z jedilnika.
Mleko
Mleko je med drugim sicer koristen vir pomembnega minerala kalcij, ki ga najdemo tudi v siru, toda obe živili vsebujeta laktozo. Če ste med ljudmi, ki so intolerantni na laktozo, vam lahko uživanje mleka in mlečnih izdelkov povzroči neprijetno napenjanje, trebušne pline in tudi drisko. Ob laktozni intoleranci, ki nastane, ko posameznik nima dovolj laktaze (enicma, ki razgrajuje laktozo), se teh živil raje izognite.
Čokolada
Na seznamu živil, ki lahko prestavljajo tegobo za prebavo, se je znašla tudi priljubljena čokolada. Slednja je po raziskavah sodeč težavna predvsem za ljudi, ki imajo težave s kroničnim zaprtjem ali sindrom razdražljivega črevesja. Vzrok v prvi vrsti ni čokolada sama, temveč mleko, ki ga vsebuje mlečna čokolada. Prav tako lahko krče, napenjanje in drisko povzroči kofein, ki se nahaja v določenih vrstah čokolade.
Koruza
Kljub temu, da je koruza pravo bogastvo vlaknin, hkrati vsebuje tudi celulozo, vrsto vlaknine, ki jo človeku težko prebavljiva. Če jo dobro prežvečite, jo boste verjetno zlahka prebavili, toda izogibajte se temu, da bi jo zgolj pogoltnili, saj lahko v tem primeru povzroči napenjanje in bolečine v trebuhu.
Alkohol
Na spisku živil, ki niso koristne za prebavne procese se najde tudi alkohol. Posledice pretiravanja z alkoholom se večkrat kažejo v krčih in driski. Bolj ali manj vse alkoholne pijače lahko povzročijo kislino in zgago. Prav tako pa zmotijo nekatere prebavne encime in preprečujejo pravilno absorpcijo hranil, zato alkohol, če že, pijte le v zmernih količinah.
Preberite še:
- Medicinska sestra na pragu 101. rojstnega dne razkrila formulo za dolgo življenje: temu se že od nekdaj izogiba
- Ali je varno uživati sladoled, če imate visok holesterol? Preverite, kaj pravijo strokovnjaki
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić