Preden olupite pomarančo ali si naredite limonado - preberite, od kje prihajajo agrumi in kako so nastali

Preden olupite pomarančo ali si naredite limonado - preberite, od kje prihajajo agrumi in kako so nastali (foto: profimedia) profimedia
25. 2. 2020

Agrumi so kultivirane vrste sadnih dreves ali grmov iz družine rutičevk, njihova domovina pa je subtropsko podnebje južne Indije, južne Kitajske ter jugovzhodne Azije (Malezija, Filipini, Indonezija, Vietnam, …). Agrumi se delijo na tri rodove, in sicer na citruse, fortunelle (kumkvat) in ponciruse (trilistne citronovce).

Najbolj razširjeni in poznani med njimi so citrusi, ki so do nedavnega zajemali 11 vrst. Pred kratkim pa so strokovnjaki določili, da so izvirni citrusi le trije in sicer mandarina, pomelo in citrona vsi ostali pa so njihovi križanci ali hibridi.

Mandarina (izvirni citrus) ima domorodno pravico v južni Kitajski, Vietnamu in tudi na Japonskem.

profimedia

Pomelo (izvirni citrus), ki je po obliki podoben hruški, prihaja iz južne Kitajske in jugovzhodne Azije.

profimedia

Citrona (izvirni citrus) je do 4 metre visok grm, njegova domovina pa je najverjetneje Butan (jugovzhodna Azija).

profimedia

Limona (križanec) - je nastala pred davnimi leti po vsej verjetnosti kot hibrid pomela in citrone. Limona že stoletja uspeva kot samostojno drevo, ki se razmnožuje s potaknjenci in cepljenjem.

profimedia

Pomaranča (križanec) - je rezultat davnega križanja, najverjetneje med pomelom in mandarino, a že stoletja uspeva kot samostojno drevo, ki se razmnožuje s potaknjenci.

profimedia

Limeta (križanec) - je najverjetneje križanec med limono in citrono. Med strokovnjaki prevladuje mnenje, da gre za večkratno križanje med raznimi citrusi in morda tudi s fortunelami.

profimedia

Grenivka ali grapefruit (križanec) - je najverjetneje križanec med mandarino in pomelom. Grenivka velja za edinega med agrumi, ki ni doma v jugovzhodni Aziji, temveč v Centralni Ameriki (Barbados ali Bahami) saj so tam gojili pomelo in mandarino, kjer sta se naključno križala.

profimedia

Klementina (križanec) - je plod križanja med mandarino in pomarančo. Zgodbe o tem, kako je nastala klementina, si niso enotni. Nekateri pravijo, da je križanje po naključju dosegel brat Clément Rodier iz samostana Missergin pri Oranu (Alžirija); drugi trdijo, da je poseg namerno izvedel alžirski duhovnik Pierre Clément. Spet tretji vir pravi, da da je križanec mnogo starejši in prihaja iz Kitajske.

profimedia

Bergamot (križanec) - nam malo znani citrus, naj bi bil plod davnega križanja med mandarinami in fortunelami. Nekateri znanstveniki pa trdijo, da se je sadež pojavil v 18. stoletju na Kalabriji (Italija) kot spontano križanje med grenko pomarančo in pomelom. Uporablja se za marmelade in kot dodatek k slaščicam.

profimedia

Kinoto (križanec) - strokovnjaki si niso edini o njegovem izvoru. Prevladuje mnenje, da gre za mutacijo v razvoju grenke pomaranče, ki je s časom privedla do današnje obstojne in strokovno opredeljene varietete. Uporablja se za kandite, marmelade in sirupe. Kinoto se nahaja v vseh italijanskih likerjih pod skupnim imenom amaro.

profimedia

Kombava (križanec) - nekateri izvedenci menijo, da gre za križanje med citrono in limeto, drugi spet trdijo, da je rezultat mutacije na limeti. Sok kombave uporablajo pri izdelavi raznih rumovih likerjev, po katerih sta znana otoka Reunion in Madagaskar.

profimedia

 Preberite še: 6 najboljših jedi iz špinače (+ recept za špinačno fritato, ki je popoln LCHF obrok) ali 6 najpopularnejših jedi iz ječmena (+ recept za ričet)

Značke: agrumi citrusi