Presenetljivi stranski učinki uživanja banan

Presenetljivi stranski učinki uživanja banan (foto: Profimedia) Profimedia
7. 2. 2022

Ne glede na to, ali banane radi uporabite za pripravo slastnih receptov ali si jih privoščite kar tako, lahko pričakujete nekaj presenetljivih stranskih učinkov.

1. Telesu boste zagotovili dobro mero kalija. 100 gramov banane lahko vsebuje približno 358 mg kalija, kar je 10 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa.

2. Zrele banane bodo močno vplivale na raven sladkorja v krvi, saj se hitreje prebavijo. Pravzaprav se glikemični indeks zrele banane podvoji.

3. Zelene oziroma manj zrele banane lahko povzročijo zaprtje, saj se prebavljajo počasneje – zaradi vsebnosti pektina in odpornega škroba –, zato morajo biti posamezniki, ki že imajo počasnejšo prebavo, previdni.

4. Lahko so učinkovitejše od športnih napitkov. Banane vsebujejo precej kalcija in magnezija, dva esencialna minerala, ki sestavljata elektrolite. Elektroliti so pomembni, saj regulirajo vsebnost vode, presnovo, vzdržujejo imunski sistem in zagovarjajo reprodukcijo celic.

5. Zaradi vsebnosti elektrolitov poskrbijo za hidracijo.

6. Pomagajo lahko uravnavati krvni pritisk. Vsebnost kalija v bananah uravnava raven natrija v telesu in neposredno vpliva na krvni tlak.

7. Za dolgo časa nasitijo. Še posebej zelene banane, ki vsebujejo veliko vlaknin: pektina in odpornega škroba. Vlaknine upočasnijo prebavo. Na pozabite: bolj zrela je banan, manj vlaknin vsebuje in hitreje jo boste prebavili.

8. Banane so lahko koristne pri premagovanju depresije. Zaradi visoke ravni triptofana, aminokisline, ki jo telo pretvori v serotonin in melatonin.

9. Poleg tega lahko vitamin B6 prispeva k boljšemu spancu, magnezij pa sprošča mišice.

10. Obstaja nekaj dokazov, da lahko zmerno uživanje banan ščiti pred rakom ledvic. Švedska študija je pokazala, da so ženske, ki so pojedle več kot 75 odstotkov sadja in zelenjave na mesec, zmanjšalo tveganje za nastanek raka na ledvicah za 40 %. Banane so bile še posebej učinkovite.

Preverite:

Viri:
  • medlineplus.gov – Tryptophan;
  • Bananas as an Energy Source during Exercise: A Metabolomics Approach – journals.plos.org;
  • Fruits, vegetables and risk of renal cell carcinoma: a prospective study of Swedish women – pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • The Nutrition Source: Bananas – www.hsph.harvard.edu