Ko bo preveč bučk ... Tako jih porabite! (4 fantastični recepti)

Ko bo preveč bučk ... Tako jih porabite! (4 fantastični recepti) (foto: Profimedia) Profimedia
11. 6. 2022

Štirje fantastični recepti z bučkami. Ker vemo, da ideje vedno pridejo prav.

Bučkini burgerji

Sestavine: 
  • 1 velika bučka, naribajte
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 korenje, naribajte
  • 1 jajce
  • ⅓ skodelice čebule, drobno nasekljajte ali naribajte
  • ¼ skodelice polnozrnate moke
  • ¼ skodelice feta sira, nadrobite
  • poper in sol po okusu
Priprava: 

Naribano bučko osolite in pustite stati približno pet minut. Nato dobro ožmite. 

Bučko dajte v večjo posodo in združite z naribanim korenjem, čebulo, jajcem in rahlo popoprajte. 

Vmešajte moko in nadrobljen feta sir. Po potrebi dosolite.

Iz mase oblikujte približno pet burgerjev.

Vročo ponev rahlo naoljite in na srednji temperaturi pecite približno 4-5 minut na vsaki strani oziroma do zlato rjave barve. 

Bučkin brownie 

Profimedia
Sestavine: 
  • ½ skodelice rastlinskega olja
  • 1 ½ skodelice sladkorja
  • 2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta 
  • 2 skodelici moke
  • ½ skodelice nesladkanega kakava v prahu
  • 1 ½ čajne žličke pecilnega praška
  • 1 čajna žlička soli
  • 2 skodelici naribanih bučk
  • ½ skodelice nasekljanih orehov
Za glazuro (neobvezno): 
  • ¼ skodelice masla
  • 6 žlic kakava v prahu
  • 2 skodelici sladkorja v prahu
  • ½ čajne žličke vaniljevega ekstrakta
  • ¼ skodelice mleka
Priprava: 

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in pripravite pekač velikosti približno 20x30. 

V večji posodi dobro zmešajte olje, sladkor in dve žlički vaniljevega ekstrakta.

V drugi posodi združite moko, pol skodelice kakava, pecilni prašek in sol ter mešanico vmešajte k mokrim sestavinam. 

Dodajte še naribane bučke in orehe. 

Testo bo videti suho, vendar ne skrbite, bučke bodo kasneje opravile svoje delo. Če želite, lahko dodate vodo, žlico po žlico, vendar mora biti testo suho. 

Testo pretresite v pripravljen pekač, poravnajte in pecite približno 25 do 30 minut. 

Glazura: 

Stopite maslo in vmešajte kakav. Postavite na stran, da se malce ohladi. 

V drugi posodi zmešajte sladkor, mleko in vaniljev ekstrakt. Vmešajte maslo s kakavom. 

Z glazuro premažite ohlajen brownie. 

Lazanja

Profimedia
Sestavine: 
  • 450 g riccote
  • 1 veliko jajce, razžvrkljajte
  • ½ skodelice naribanega parmezana + nekaj za posip
  • 1 skodelica zamrznjene špinače, odtajajte in dobro ožmite
  • 4 skodelice vaše najljubše paradižnikove omake
  • 4 srednje velike bučke, po dolžini narežite na trakove, debele približno pol centimetra ali malenkost tanjše
  • 6-8 listov lazanje
  • 450 g naribane mocarele
  • 2 žlici peteršilja, nasekljajte
  • sol in poper
Priprava:

V kozici zmešajte rikoto, jajce, parmezan, špinačo, peteršilj, solite in poprajte ter postavite na stran. 

Rahlo naoljite pekač. Dno premažite z nekaj paradižnikove omake. Nato razporedite lazanjo v enem sloju. Lazanjo premažite z mešanico z rikoto, nato potresite s sirom, premažite z omako in nato razporedite rezine bučk. 

Ponovite, dokler ne porabite vseh sestavin, zaključite z omako in po vrhu potresite še malo parmezana. 

Postavite v pečico in pecite počasi (pri 160-170 stopinjah Celzija, odvisno tudi od vaše pečice) približno 45 minut. Nato temperaturo nekoliko povišajte in pecite še 10-15 minut. Oziroma, dokler ni lazanja lepo zapečena. 

Namig: če želite pripraviti različico z manj ogljikovimi hidrati, preprosto izpustite liste lazanje. 

Četrti recept z bučkami je majhno presenečenje!

A iz prve roke – odlIčen je!
Preverite ga TUKAJ!