15 dobrodejnih lastnosti bučk, ki jih ne smemo spregledati (+ dva slastna recepta)

15 dobrodejnih lastnosti bučk, ki jih ne smemo spregledati (+ dva slastna recepta) (foto: Profimedia) Profimedia
30. 7. 2020

Bučke so tako vsestranske in zelo priljubljene. Tudi v vaši kuhinji?

Iz bučk lahko pripravimo raznovrstne jedi in priloge, lahko pa postanejo tudi slastni zelenjavni špageti ali lazanja.

Bučke so odlične tudi zato, ker imajo številne dobrodejne lastnosti za naše telo – z lupino vred.

Že v ljudski medicini so jih uporabljali za zdravljenje prehlada, lajšanje različnih bolečin in številnih drugih bolezni. Danes številne dobrodejne lastnosti podpirajo tudi raziskave.

Tu je 15 dobrodejnih lastnosti bučk, ki jih ne smemo spregledati

Na koncu pa ne pozabite preveriti še slastna recepta.

Bučke so tako dobre za naše zdravje, ker …

1. Vsebujejo veliko pomembnih hranil, vitaminov in mineralov

100 gramov surove bučke vsebuje:

  • beljakovine: 1,2 g
  • vlaknine: 1 g
  • vitamin A: 384 µg (kuhane nekaj več)
  • vitamin C: 17 mg
  • kalij: 280 mg
  • magnezij: 17 mg
  • vitamin K: 4.3 mcg
  • folna kislina: 24 µg
  • vitamin B6: 0.2 mg

Druga pomembna hranila, ki jih tudi vsebujejo: železo, kalcij, cink in druge vitamine B skupine.

2. So bogat vir antioksidantov

Naše celice nenehno oblegajo toksične oblike kisika, oksidanti, med katerimi so najpogostejši t. i. prosti radikali kisika. To so snovi, ki povzročajo celo vrsto škodljivih stanj v organizmu, kot so rak, mašenje žil in poškodbe živčnega sistema.

Antioksidanti so snovi, ki telo varujejo pred škodljivimi oksidanti – proste radikale nevtralizirajo in ohranjajo zdravo ravnotežje.

Koliko antioksidantov lahko telo proizvede, je odvisno od genskega zapisa in vplivov iz okolja, kot so prehrana in kajenje.

  • Seznam najpomembnejših antioksidantov v hrani preverite na povezavi antioksidanti.

Druge dobrodejne lastnosti pa so še ...

Profimedia

3. Podpirajo zdravje oči: ker so dober vir vitamina C in vitamina A.

4. Poskrbijo za zdravo prebavo in zdravo črevesje: ker vsebujejo veliko vode, pa tudi nekaj vlaknin.

5. Za zdrave in močne kosti: ker so bogate z luteinom in zeaksantinom, pa tudi dober vir vitamina K in magnezija, kar lahko pomaga krepiti kosti.

6. So dobre za zdravje srca: pri tem igrajo pomembno vlogo vlaknine, predvsem pektin, ki znižuje slab holesterol, bučke pa so tudi dober vir kalija, ki skrbi za zdravo raven krvnega pritiska, in karotenoidov, ki ščitijo srce.

7. Izboljšajo delovanje ščitnice in nadledvičnih žlez: raziskava je pokazala, da snovi v lupini pomagajo ohranjati raven ščitničnih hormonov.

8. Pomagajo nadzorovati raven krvnega sladkorja: kar je še posebej pomembno za bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2.

9. Za lepo in zdravo kožo: predvsem na račun karotenoidov.

10. Preprečujejo vnetja v telesu in pomagajo imunskemu sistemu.

11. Poskrbijo za več energije: za to so »krivi« vitamini B skupine, magnezij in kalij.  

12. Pomagajo nadzorovati zdravo telesno težo: malo ogljikovih hidratov, a veliko vode in dober vir vlaknin. Hkrati pa telo ni prikrajšano niti za druge pomembne vitamine in minerale.

13. Pomagajo nižati holesterol: za to skrbijo vlaknine, predvsem pektin, ki znižuje slab holesterol v krvi.

14. Pomagale naj bi tud pri simptomih PMS: za zmanjšanje simptomov poskrbi vitamin B6.

15. Naj bi ščitile tudi pred rakavami obolenji: laboratorijske raziskave so ugotovile, da imajo fitonutrienti v soku bučk lastnosti, ki delujejo proti raku, ker preprečujejo mutacijo celic. Ekstrakti bučk zmanjšujejo simptome benigne hipertrofije prostate, s tem, da se ta učinek krepi v kombinaciji z drugo zelenjavo.

Vir: National Library of Medicine

Recept

Anja
Bučni štruklji z lanenimi semeni

Sestavine (za 4 osebe, kot priloga):

  • 2 lista vlečenega testa
  • 2–3 bučke
  • 20 dag skute
  • 2 stroka česna
  • sol
  • bučna semena
  • laneno seme

Priprava:

Na oljčnem olju prepražite narezane bučke. Dodajte strt česen in pražite še minuto ali dve, nato solite in odstavite, da se malo ohladi.

S paličnim mešalnikom pražene bučke zmiksajte v gladko zmes, nato vmešajte še skuto in z maso premažite vlečeno testo.

Testo zavijete v namaščeno aluminijasto folijo in kuhajte v slanem kropu približno 35 minut.

Kuhane štruklje malo ohladite, nato pa razrežete in povaljajte v lanenem semenu.

Malo bučke lahko prihranite, jo narežete na tanke trakove in na hitro popražite. Štruklje postrezite z bučnimi trakovi in bučnimi semeni.

Recept je prispevala Anja – avtorica kulinaričnega bloga Trenutek, ki očara

  • Drugi fantastičen recept najdete na povezavi TUKAJ.
Preberite pa tudi:
Ali pa:



 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri