Pri umivanju jagod se izognite tej napaki!

Pri umivanju jagod se izognite tej napaki! (foto: Profimedia) Profimedia
7. 7. 2022

Seveda je treba sadje in zelenjavo pred uživanjem vedno dobro umiti. Jagode – pa naj bodo kupljene ali z domačega vrta – niso izjema. Le tej napaki se izognite! Tako bodo ohranile aromo. 

Zato jagod ne smete prati pod tekočo vodo!

Ker so jagode zelo občutljive, pri BVEO (nemško združenje proizvajalcev sadja in zelenjave) svetujejo, da ste pri umivanju nežni – in predvsem, da jagod ne držite pod tekočo vodo, poroča dpa. »Močan curek lahko poškoduje občutljivo površino in izpere veliko arome.«

Kako je bolje umiti jagode

Jagode naj bi bilo bolje umiti v večji skledi, ki ste jo napolnili s hladno vodo. Tudi zeleni del (listke) odstranite šele po umivanju, sicer se bodo jagode »napile« vode, kar vpliva tudi na okus. 

Jagode po umivanju pustite kratek čas v cedilu, da se dobro odcedijo. Nato jih po potrebi s kuhinjsko brisačko previdno osušite. 

Če pa jagod ne nameravate zaužiti takoj, jih je bolje shraniti neumite – umijte jih šele preden jih boste porabili.

Še hiter namig: 

Jagode, ki niso bile dolgo skladiščene ali niso prepotovale pol sveta, bodo ostale sveže veliko dlje. Zato so najboljša izbira seveda jagode z domačih njiv, ki so vsak dan sveže obrane. Takšne poiščite tudi v trgovini. In tudi če jih imate na domačem vrtu, jih nabirajte le v manjših količinah. 

Preverite še:
Previdno v vročih dneh: Bučke z domačega vrta so lahko strupene!