Ali redno v smuti in drugim napitkom dodajate proteinski prašek? Potem bi morali poznati posledice.
Beljakovine so postale popularne in sedaj lahko na mnogih izdelkih opazite s poudarjenimi črkami, da jih vsebujejo. Če še vedno prisegate na proteinski prašek, morate vedeti, kaj se zgodi, če ga spijete preveč.
Koliko proteinskega praška je preveč?
Pri odmerjanju proteinskega praška se vedno držite navodil proizvajalca in ne presežite količine. Verjetno bo dovolj, da na dan spijete eno merico, glede večjih količin pa najprej vprašajte svojega zdravnika. Nekaj beljakovin skušajte pridobiti tudi iz prehrane, saj so prav tako kvalitetne in običajno boljšega okusa.
Ko poskrbite za to, pa morate vedeti tudi, kaj se zgodi, če uživate prevelike količine proteinov.
Čeprav prašek pomaga, da dnevno pojeste dovolj beljakovin, lahko določene sestavine pustijo stranske učinke. Praški lahko na primer vsebujejo laktozo in alkoholne sladkorje, ki lahko povzročijo prebavne težave, kot je napihnjenost.
Če se trenutno zanašate samo na prašek za pridobivanje beljakovin in ste opazili ta problem, bi bilo dobro, da količino omejite in naredite prostor za obroke, ki bodo vsebovali beljakovine. To vam bo bolje teknilo.
Se lahko od proteinov zredite?
V splošnem vam bo preveč kalorij v dnevu pridelalo odvečne kilograme. Saj veste, porabiti bi morali več kalorij, kot jih pojeste, drugače se bo teža začela kopičiti. Še vedno je lahko prehrana z veliko beljakovinami dobra pri hujšanju in vzdrževanju teže, saj boste dlje časa siti in se s tem lažje izognili nezdravim prigrizkom. Vendar morate paziti na količino - ostanite v mejah normale, drugače se lahko zredite tudi od presežka beljakovin.
V nekaterih primerih se mora vnos beljakovin omejiti zaradi določenih zdravstvenih stanj, tudi pri boleznih, ki so povezane z ledvicami. Če imate resnejše zdravstveno stanje, se glede prehrane posvetujte z zdravnikom, saj včasih lahko na svoje stanje vplivate tudi s tem, kar jeste.
Prisluhnite aktivni podkastu!
Dajana Smolnik o motnjah hranjenja in zdravemu odnosu do hrane
V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami Dajana Smolnik, mag. dietetike, ki ozavešča predvsem o motnjah hranjenja in motnjah prehranjevanja ter ljudem pomaga, da vzpostavijo zdrav odnos do hrane.
V pogovoru nam je pojasnila, kako lahko prepoznamo neustrezen odnos do hrane in kako ga lahko izboljšamo, v čem se razlikujejo motnje hranjenja in motnje prehranjevanja, kdo je najbolj nagnjen k motnjam hranjenja ter še veliko več.
Prisluhnite epizodi tukaj:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?