Razbijamo mite o GLUTENU!

Razbijamo mite o GLUTENU! (foto: Profimedia) Profimedia
14. 7. 2022

Je gluten škodljiv? Vam brezglutenska dieta pomaga shujšati? Ste lahko občutljivi na gluten? Preverite vse, kar morate vedeti.

Občutljivost na gluten je resnična, a redka težava

Nekateri ljudje imajo lahko težave ob zaužitju hrane, ki vsebuje gluten. Najpogostejše težave so napihnjenost, zaprtje, driska ter bolečine v trebuhu. A občutljivost na gluten je precej redka težava, ki naj bi prizadela med 0,5 in 6 % populacije. V kolikor sumite, da ste občutljivi na gluten, obiščite strokovnjaka, ki vas bo napotil na ustrezne preiskave.

Gluten ni enako kot ogljikovi hidrati

Pogosto zmotno mislimo, da imajo vsi ogljikovi hidrati tudi gluten. V resnici pa gluten vsebujejo samo pšenica, rž, ječmen in pira. Eden močnejših brezglutenskih predstavnikov je denimo riž, prav tako pogosto uporabljeni pa so oves, ajda, kamut in kvinoja.

Živila z glutenom imajo veliko hranil

Živila, ki vsebujejo gluten, so večkrat bogata tudi z drugimi hranili. Sploh, če izbirate polnozrnate izdelke, slednji vsebujejo več vlaknin, beljakovin ter celo vitaminov in mineralov.

Brezglutenska dieta ni bolj zdrava in vam ne bo pomagala pri hujšanju

Brezglutenski nadomestki lahko vsebujejo dodane maščobe ter sladkor in sol. Brezglutenska prehrana torej ni nujno bolj zdrava, prav tako pa ni "čudežna rešitev" za hujšanje. Taki izdelki so namenjeni ljudem z zdravstvenimi težavami in ne ljudem, ki bi si želeli shujšati.

V kolikor si želite prehranjevati bolj zdravo ali izgubiti kakšen odvečen kilogram, je še vedno najbolje, da poskrbite za uravnoteženo prehrano ter redno gibanje.

Vir: pinkvilla.com