Ste zadnje čase razdražljivi? Vprašajte se, kaj jeste!

2. 6. 2024
Deli
Ste zadnje čase razdražljivi? Vprašajte se, kaj jeste! (foto: Profimedia)
Profimedia

Prehrana ima velik učinek na počutje in čustva, zato se tu lahko skriva odgovor glede vašega slabega razpoloženja, zaspanosti, razdražljivosti ... 

To, kar postavite na krožnik vsak dan, pri vsakem obroku, določa, kako se boste počutili. Nič novega, kajne? Pa si kljub temu radi privoščite sladkarije, hamburger, pico, zajtrk iz pekarne ... En francoski rogljiček ne bo imel bistvenega vpliva, bolj je pomembno, kakšen je vaš jedilnik vsak dan in vsak teden. Poglejmo, kakšen vpliv ima hrana na počutje in čustvovanje. 

Hrani lahko rečemo neke vrste zdravilo, saj lahko zaščiti srce in druge pomembne organe, poskrbi za zdravo prebavo, zmanjša tveganje za nekatere bolezni ... Zato boste hitro opazili, da je izjemno pomembno, kaj jeste. Vredno je nekaj več pozornosti usmeriti v načrtovanje hranljivih obrokov in izpopolnjevanju knjižice receptov z zdravimi možnostmi. 

Ko izveste, kako hrana vpliva na vaše počutje in čustva, boste lažje obvladali svoj jedilnik: 

Visoke ravni krvnega sladkorja vplivajo na razpoloženje

Ravni krvnega sladkorja so posebej pomembne pri pacientih z diabetesom, in ko gre za zdravje srca, pa tudi pri razpoloženju. Ko jeste hrano, ki vsebuje veliko sladkorja in preprostih ogljikovih hidratov, to povzroči hiter dvig krvnega sladkorja, ki mu sledi padec. Sami boste to občutili kot razdražljivost, utrujenost, nihanje razpoloženja. 

Namesto predelane hrane in sladkarij pojejte več živil, ki vsebujejo kompleksne ogljikove hidrate, na primer polnozrnata žita, stročnice in zelenjavo. S tem boste poskrbeli, da se bo energija sproščala postopoma in čez večji del dneva, zato ne boste zaspani in nerazpoloženi za aktivnosti. Za poln obrok dodajte še kvalitetne beljakovine, kot so jajca in piščanec. 

Zaradi pomanjkanja hranil ste nemočni, utrujeni

Kadar ne jeste uravnoteženih obrokov, se zalagate s sladkimi in slanimi prigrizki ter velikokrat zavijete v restavracije in pekarne, lahko pride do pomanjkanja vitaminov v telesu, kar ima mnogo posledic. Ne gre le za povečano tveganje za nekatere bolezni, nepravilno delovanje procesov v telesu, slabšo prebavo in podobno, pač pa to občutite tudi sami, ko nimate prave energije, ste neprestano utrujeni in se vam ne ljubi premakniti s kavča, niti ko vas kosmatinec otožno prosi za daljši sprehod. 

Pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin, vitaminov B in D ter magnezija je povezano z anksioznostjo in depresijo. Temu se lahko izognete tako, da jeste "mavrično" hrano. Izbirajte sadje in zelenjavo različnih barv, ne pozabite na oreščke in semena, pa na zeleno listnato zelenjavo!

Črevesje je povezano s čustvi

Črevesje pomaga uravnavati imunski in živčni sistem, prebavo, mentalno zdravje ... Pa na to ne bi niti pomislili, kajne? Zdrav črevesni mikrobiom pomaga proizvesti več živčnih prenašalcev, kot je serotonin, ki je eden od "krivcev" za vaše dobro počutje in pozitivno naravnanost. Želodec, posebej črevesje, včasih označimo za "druge možgane", in to z razlogom: kadar zanemarite svoje črevesje tako, da se ne gibate in jeste nehranljive obroke, bo to vodilo v razdraženost in mnoge druge zdravstvene težave. 

Po kozarcu vode se boste počutili bolje

Preprost nasvet: "pij več vode", lahko pomaga odpraviti mnogo težav, zato ga ne podcenjujte in si kar takoj prinesite kozarec. Ko ste hidrirani, telo lažje nadzoruje temperaturo, preprečuje infekcije, navlaži sklepe, prenaša hranljive snovi do celic in izboljša razpoloženje. Nekaj tekočine boste pridobili tudi iz prehrane, npr. iz lubenice, kumar, citrusov. Če se vodi in z vodo polni hrani izogibate, se boste težje osredotočili na delo, lahko izkusite možgansko meglo, tudi po prespani noči boste utrujeni, vse vas bo spravilo v slabo voljo ...

Če vam bo lažje, lahko na telefon prenesete aplikacijo, s katero boste spremljali, koliko vode spijete čez dan in vas bo opomnila, ko bo čas za nekaj požirkov. Dobra motivacija je lahko tudi nova steklenica, v kateri boste boste prenašali vodo. 

Pazljivo z alkoholom in kofeinom

Tisti "nedolžen" kozarec vina, ki si ga privoščite zvečer ob filmu, lahko precej vpliva na vaša čustva. Pa tudi tista skodelica kave, ki jo spijete prepozno popoldne. Zaradi prekomernih količin kofeina boste imeli težave s spancem, okrepi se lahko anksioznost, pretirano boste pozorni in odzivni. Alkohol zavira centralni živčni sistem in spremeni vaše razpoloženje, kar na vsakogar vpliva drugače, poleg tega se ne boste dobro naspali, česar se spomnite po kakšni prekrokani noči, ki ste jo doživeli. 

Hrana, ki povzroča vnetja, poslabša nihanje razpoloženja

Vnetja so obrambni mehanizem telesa, ko se bori z infekcijami, zato so nekaj naravnega. Ko imate vnetij po telesu preveč, se zalomi, in to tudi občutite: lahko vodi v resne zdravstvene težave, kot so bolezni srca, diabetes, bolezni ledvic in motnje razpoloženja. K vnetjem prispeva prehrana, ki je polna trans maščob, refiniranega sladkorja in procesirana živila. Dolgoročno lahko takšna prehrana tudi poslabša nihanje razpoloženja in vodi v depresijo. 

Za ravno obratni učinek, torej zmanjšanje vnetij po telesu, jejte sadje in zelenjavo, beljakovine in zdrave maščobe, kot je oljčno olje in oreščki. 

Vir: Bestlife

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič