Recept za vse, ki obožujete domač kruh in sveže pečene žemljice ali bombetke …
In ste morda občutljivi na gluten ter se po uživanju kruha oziroma izdelkov iz moke počutite napihnjeno.
Tu je recept za hranljive domače bombetke brez moke
Na koncu recepta preverite še nekaj dodatnih nasvetov in namigov.
Sestavine:
- 250 g polnozrnatih ovsenih kosmičev (+ nekaj za posip)
- 250 g Quarka (do 10 % maščobe)
- 2 jajci
- 1 zavojček pecilnega praška
- 1 čajna žlička soli
- 1 žlica chia semen
- 1 žlica lanenih semen
- 1 žlica sončničnih semen
Priprava:
- Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in pekač obložite s peki papirjem.
- Vse sestavine zmešajte v veliki posodi.
- Nato z vlažnimi rokami oblikujte bombetke oz. žemljice. Testo pri peki ne bodo preveč naraslo.
- Po žemljicah posujte še malo ovsenih kosmičev.
- Pecite približno 20 do 30 minut (odvisno od velikosti)
Nasveti in namigi:
Osebam, ki jim je bila postavljena diagnoza celiakija, svetujemo postopno uvajanje oz. po posvetu z zdravnikom.
Oves ne vsebuje glutena, vendar vsebuje glutenu podobno beljakovino. Čeprav so študije pokazale, da je primeren tudi za osebe s celiakijo, pa lahko pride do kontaminacije z glutenom drugih zrn.
Namigi:
- Če želite bolj fino konsistenco, lahko ovsene kosmiče zmeljete v mešalniku.
- Če želite popolno obliko, lahko uporabite tudi modelček za peko.
Preverite še: