RECEPT: Neverjetno okusne kvinojine kokosove palačinke

RECEPT: Neverjetno okusne kvinojine kokosove palačinke (foto: Profimedia) Profimedia
30. 8. 2021

Kako se začne popoln dan? Včasih tudi s palačinkami! Morda se zdi kombinacija nenavadna, toda palačinke iz kvinoje in kokosa so neverjetno okusne.

Kvinojine kokosove palačinke pripravite brez moke, zato so odlične za vse, ki glutena ne prenašate najbolje, in vsebujejo veliko rastlinskih beljakovin in vlaknin.

Kvinoja je res fantastičen vir beljakovin – vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin. Ena skodelica kuhane kvinoje (185 g) vsebuje 8 gramov beljakovin.

Kvinoja vsebuje tudi polno dragocenih mineralov in vitaminov. Med njimi kalcij, magnezij, železo in cink, pa vitamin A, C in E, ki so vsi antioksidanti.

Tako pripravite kvinojine kokosove palačinke ...

Priprava palačink iz kvinoje in kokosa vam bo morda vzela kakšno minuto več kot klasične palačinke, vendar boste nagrajeni s fantastičnim okusom.

Sestavine:
  • 50 g kvinoje
  • 3 jajca
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • 20 g psyllimua (vlaknine)
  • 125 g mletih mandljev
  • ščep soli
  • pol pločevinke (200 ml) kokosovega mleka z nizko vsebnostjo maščob
  • 100 g jogurta
  • 3 žlice agavinega sirupa (ali drugega sladila po vašem okusu)
  • 1 čajna žlička vaniljeve paste
  • 2 žlici kokosovega olja (za peko)
Za preliv (neobvezno):
  • 30 g nastrganega kokosa ali grobo mlet kokos
  • 1 kozarec jabolčne čežane ali
  • kozarec preliva iz malin ali
  • preliv iz gozdnih sadežev, ki se prav tako lepo poda.
Priprava:

Kvinojo skuhajte v vodi v skladu z navodili na embalaži, nato odcedite in pustite, da se ohladi. Po želji lahko kvinojo zmeljete, ni pa nujno, še posebej, če vam je bolj všeč tekstura.

Ločite rumenjake od beljakov in beljake stepite v trd sneg.

Zmešajte kvinojo, pecilni prašek, psyllium, mlete mandlje in ščep soli.

Dodajte rumenjake, kokosovo mleko, jogurt, agavin sirup in vaniljevo pasto in dobro premešajte v gladko testo. Na koncu vmešajte še sneg iz beljakov.

Testo naj počiva približno deset minut.

Ponev segrejte, rahlo premažite s kokosovim oljem ali drugo maščobo in specite palačinke. Spečete lahko dve večji ali več manjših.

Palačinke postrezite z jabolčno čežano (ali drugim sadjem) in potresite s kokosovim čipsom.

Namig: če nimate pri roki vlaknin oz. psylliuma, lahko uporabite chia semena ali lanena semena, ki jih pred uporabo zmeljite.

Poskusite še:

Ali pa: Zdrava različica čokoladnih piškotov (brez dodanega sladkorja in pečenja)