RECEPT: Slastna zeljnata priloga, ki bo popestrila tudi najbolj pust krožnik (zelja še niste pripravili tako!)

12. 5. 2024
Deli
RECEPT: Slastna zeljnata priloga, ki bo popestrila tudi najbolj pust krožnik (zelja še niste pripravili tako!) (foto: Profimedia)
Profimedia

Zelja verjetno tako še niste pripravili in čas je, da malce popestrite svoje krožnike. Tudi gostje bodo navdušeni!

Zelje je sicer ena od bolj priljubljenih zimskih zelenjav, ko ga velikokrat postrežemo kislega. Lahko pa se pripravi tudi na mnogo drugih načinov in paše k marsikateri jedi. Nov recept v vaši knjižici vam bo prišel še kako prav in naj vam namignemo, da tokrat ne boste uporabili kislega zelja. 

Zelje ima mnogo pozitivnih učinkov za zdravje, zato lahko vaš obrok nadgradite v zdravi smeri, če ga dodate kot prilogo. Je zelo hranljivo, saj med drugim vsebuje vitamine C, K in B6, magnezij, folate, kalcij, kalij ... Pa tudi antioksidante, ki zmanjšujejo vnetja v telesu. Če želite izboljšati svojo prebavo, posezite po zelju, ki vas bo založilo z vlakninami, hkrati boste poskrbeli za zdravo srce. Z zeljem lahko uravnate raven holesterola in krvnega tlaka.

In še ena dobra novica: zelje je izjemno priročna sestavina, ki jo lahko pripravite na veliiiiko načinov. Enega od teh vam bomo tokrat zaupali v spodnjem receptu.

RECEPT

Ne skrbite, recept je preprost, potrebovali pa boste eno glavo zelja, nekaj začimb in 20 minut. Začnimo s pripravo okusne priloge. 

Potrebujete: 

  • 1 glavo svežega zelja (približno 1 kg)
  • 1 žlico olja
  • 1 žlico masla
  • polovico žlice jabolčnega kisa
  • ščep soli in popra
  • nekaj ščepov timijana (po želji)

Razrežite glavo zelja in odrežite štrcelj. Narežite zelje na tanke trakove. To naredite v večji posodi, saj bo zelje najprej zavzelo veliko prostora, med obdelavo pa se bo skrčilo. Ko je zelje narezano, vzemite večjo ponev, vanjo najprej dajte olje in malje, čez nekaj minut še zelje. Začinite ga s poprom in soljo, po okusu. 

Ko vse skupaj zavre, mešajte in pustite vreti 15 minut. Potem odstavite z ponev z ognja, dodajte jabolčni kis in dobro premešajte, da se porazdeli po celem zelju. Na koncu potresite s timijanom. To bo vaša priloga, ki se dobro poda npr. k pečenemu mesu in pire krompirju, pa tudi k čemu drugemu. Z malce preizkušanja boste zagotovo odkrili svoj najljubši krožnik. 

Viri: https://punkufer.dnevnik.hr/, Healthline

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk