Koliko časa so pirhi še užitni po veliki noči? (+ nasvet za dobro trdo kuhano jajce)

Koliko časa so pirhi še užitni po veliki noči? (+ nasvet za dobro trdo kuhano  jajce) (foto: profimedia) profimedia
16. 4. 2022 Vir: Jana

Velika noč je tu, zato na hitro preverimo vse, kar moramo vedeti o trdo kuhanih jajcih. Zagotovo ne bodo manjkala v vaši velikonočni košari. 

Preden v roke vzamete barve, čopiče, partičke in ostalo, s čimer boste okrasili letošnje pirhe, preverite, koliko časa jih lahko hranite in tudi kje. Pa še kuharski nasvet smo pripravili. 

Jajca so najbolj občutljiva za okužbe, kadar so podvržena temperaturnim spremembam. Zato jih hranite v notranjosti hladilnika in ne na vratih, saj tam temperatura preveč niha ob odpiranju. 

Kako skuhati dobro trdo kuhano jajce?

Skuhati trdo kuhano jajce je morda res nekaj najlažjega, a skuhati dobro trdo kuhano jajce, ki ob kuhanju ne poči, se lahko lupi in katerih rumenjak nima zelenega roba, ni tako enostavno.

Nasvetov je kar nekaj.

Preverjeno deluje naslednji: jajca položite v kozico v eni plasti, tako da imajo okoli sebe še dovolj prostora. Nato posodo napolnite s hladno vodo, ki naj sega približno 2 cm čez jajca. Vse skupaj pri srednji temperaturi počasi segrevajte do vretja. Ko vsebina zavre, posodo pokrijte, odstavite, jajca pa pustite v vroči vodi (ne odpirajte pokrova) še od 12 do 15 minut (odvisno od velikosti jajc). Jajca nato poberite iz vode in s hladno vodo ohladite.
Shutterstock.com

Zeleni rob okoli rumenjaka ni nevaren, je le znak, da ste jajca kuhali predolgo ali na previsoki temperaturi. Rob je posledica reakcije med žveplom v beljaku in železom v rumenjaku. Ker jajce s starostjo skozi lupino izgublja nekaj svoje notranjosti (po domače: se suši), je v starejših jajcih več zraka kot v svežih. To je tudi razlog, da se sveža jajca ne lupijo najlažje. Najlažje boste olupili približno teden dni stara jajca.

Koliko časa so trdo kuhana jajca še užitna

Ob veliki noči, ko nakuhamo in okrasimo večje število jajc, je vprašanje, koliko časa so taka jajca užitna, še kako na mestu. Čeprav so v prvi vrsti okras, gre le za hrano, ki jo neradi mečemo stran.

Trdo kuhana jajca imajo krajši rok trajanja kot sveža, saj se med procesom kuhanja odstrani zaščitni plašč, ki pri svežih jajcih preprečuje vstop bakterij v notranjost jajca. Tako se trdo kuhana jajca (v lupini) obdržijo približno teden dni, če jih hranimo v hladilnikih.

Pirhi pa so navadno pri sobni temperaturi. Tu so mnenja zelo deljena in ni nekega splošnega soglasja. Strokovnjaki svarijo, da sta že dve uri na sobni temperaturi dovolj, da se jajce okuži. Lastne izkušnje pa so seveda nekaj čisto drugega. Kakorkoli zaradi varnosti jih vseeno čim hitreje shranite v hladilnik.

Besedilo: Vera Simončič