Recept za zeleni smoothie, ki si ga Reese Witherspoon privošči vsak dan. Že 9 let!

Recept za zeleni smoothie, ki si ga Reese Witherspoon privošči vsak dan. Že 9 let! (foto: Profimedia) Profimedia
9. 9. 2020

Hollywoodska zvezdnica Reese Witherspoon je na svojem Instagram profilu delila recept za zeleni smoothie, ki ga pije že 8 do 9 let. Vsak dan!

Recept ji je že pred časom zaupala soigralka v miniseriji Little Fires Everywhere Kerry Washington – smoothie naj bi ji pomagal ohranjati zdrave in močne lase ter nohte, pa tudi sijočo kožo, kar je Reese, kot pove v videu, opazila najprej.

Reese Witherspoon in Kerry Washington v miniseriji Little Fires Everywhere. Profimedia

Reese Witherspoon in Kerry Washington v miniseriji Little Fires Everywhere.

»To je smoothie, ki ga pijem čisto vsak dan verjetno zadnjih osem ali devet let,« pove Reese v videu. »Smoothie vsebuje veliko zelenjave, zato si ga okoli 10. ali 11. ure privoščim kar namesto zajtrka,« je še povedala.

Smoothie vsebuje res veliko zelenjave in nekaj sadja – v razmerju 70:30. In pomaga Reese nasititi vsaj do kosila.

Recept?

Uporabite lahko praktično katerokoli zeleno zelenjavo, ki jo imate v hladilniku, da le ni pregrenka, in zelenjavi dodajte še kakšno sladko sadje. 

Sestavine za zeleni smuti (kot ga pripravi Reese Witherspoon):
Profimedia
  • 2 glavi romanske solate
  • ½ skodelice špinače
  • ½ skodelice kokosove vode
  • 1 banana
  • 1 jabolko
  • 1 hruška
  • 1 limona (odstranite samo lupino in peške)
  • zelena (neobvezno)
  • mandljevo maslo (neobvezno)

Sestavine dobro zmešajte v mešalniku, po želji lahko napitku dodate zeleno ali maslo, lahko tudi laneno seme ali beljakovine v prahu.

Čeprav se zdi, da gre za precej veliko porcijo in sladek napitek (banana, jabolko, hruška ...), Reese razloži, da so to sestavine za dve porciji. Preostanek shrani v hladilniku za naslednji dan.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Reese Witherspoon (@reesewitherspoon) on

Kako zdrav je v resnici ta slavni smoothie, ki si ga Reese privošči vsak dan?

Nutricionistka Kim Pearsons, sicer tudi sama ljubiteljica smoothiejev, pravi, če so ti pripravljeni pravilno, so lahko presenetljivo zadovoljiv obrok in odličen zajtrk.

Smoothie, ki si ga pripravlja Reese, je bogat z zelenjavo, kar je odlično. Zmerna količina sadja je za večino ljudi v redu, a priporoča največ dve porciji sadja, eno pa bi zamenjala z jagodičjem, saj vsebujejo manj sladkorja kot denimo banana, je povedala za Evening Standard.

Tudi nekatere znamke kokosove vode ali mleka vsebujejo velike količine sladkorja, zato ne pozabite preveriti etikete, če kokosovo mleko uporabljate kot tekočino. Nesladkano mleko iz oreščkov je prav tako odlično.

Kaj pa maslo iz oreščkov ali beljakovine v prahu?

Maščobe in beljakovine. Če želite, da vas smoothie dobro nasiti in poskrbi za občutek sitosti za dlje časa, dodajte kvalitetne beljakovine in maščobe – namesto masla lahko uporabite malo avokada.

Sicer pa velja zmernost pri vsem, tudi ko gre za zdrava živila!

Henrique Félix | Unsplash