Pravijo, da uživanje regrata pripomore k zmanjšanju celulita in pomaga pri hujšanju. Deluje kot odličen očiščevalec organizma, zato ni bolj primerne jedi za začetek našega pomladnega čiščenja.
Regrat je bogat vir vitaminov, magnezija in železa, zato je ta rastlina tudi v domačem zdravilstvu uporabna za številne tegobe.
Užitna je celotna rastlina in lahko se pripravlja na veliko načinov. Lahko ga dušimo, sušimo, kuhamo, pečemo, blanširamo. Uživamo ga lahko v rižotah, omakah in omletah. V juhi ali kot prilogo. Skuhamo lahko čaj ali pripravimo regratovo vino.
Z jajcem ali s krompirjem in slanino?
Sestavine:
- regrat
- slanina ali ocvirki
- krompir
- kis, olje in sol
Priprava:
1. Regrat operemo in odcedimo.
2. Skuhamo krompir v oblicah, ga olupimo, narežemo na cekinčke in še vročega dodamo k regratu.
3. Prepražimo slanino ali ocvirke (olje po potrebi), dodamo kis in malo vode. Počakamo, da vse skupaj zavre. Z vročo polivko zalijemo regrat, posolimo in vse skupaj premešamo.
4. Vzamemo vilice in si zaželimo dober tek!
Po želji lahko dodamo tudi česen in kuhano jajce. Predlagam kot samostojen obrok!
Besedilo, priprava in fotografije: Maja Šušnjara Gabor
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?