Si želite shujšati? TO je zelenjava, ki se ji morate izogibati!

Si želite shujšati? TO je zelenjava, ki se ji morate izogibati! (foto: Profimedia) Profimedia
18. 8. 2022

Kljub temu, da zelenjava velja za odlično izbiro med hujšanjem, obstajajo vrste zelenjave, ki lahko zavirajo vaš napredek...

Že vrsto let velja, da je zelenjava ena ključnih sestavin uravnotežene prehrane in po njej posegajo številni posamezniki, ki si želijo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov.

Vendar vsaka vrsta zelenjave za to ni primerna; nekatere negativno vplivajo na vaše rezultate, zato se jim je priporočljivo izogibati oziroma jih uživati v manjših količinah.

Stroka odkrila, katera zelenjava redi

Na portalu elle.si poročajo o raziskavi, v kateri je sodelovalo preko 130.000 ljudi. Udeleženci so več let izpolnjevali ankete o hrani in poročali o svoji teži.

Izkazalo se je, da so v splošnem najbolj uspešni pri hujšanju bili tisti, ki so uživali največ sadja in zelenjave. Največ kilogramov so izgubili posamezniki, ki so redno uživali jagodičevje, jabolka, hruške, izdelke na osnovi soje ter zeleno listnato zelenjavo.

Po drugi strani pa so ugotovili, da je škrobna zelenjava, kot so krompir, grah in koruza, povezana s pridobivanjem kilogramov. Temu je najverjetneje tako zato, ker imajo omenjena živila visok glikemični indeks, kar dviguje raven sladkorja v krvi in poveča občutek lakote.

Najslabše se je izkazala koruza

Od vse zelenjave se je v raziskavi pokazalo, da najbolj redi koruza. Posamezniki, ki so povišali vnos koruze, so se po dveh letih v povprečju zredili za 0,9 kilograma. 

Kljub temu, da te tri vrste zelenjave morda niso najbolj primerne za hujšanje, jih ni treba popolnoma odstraniti iz jedilnika. Pomembno je le, da smo pri količinah zmerni in da omenjena zelenjava ne zavzame večine vašega krožnika.