Sirtfood dieta, s katero je shujšala Adele: V 7 dneh lahko izgubite do 3 kilograme (dovoljena pa sta tudi čokolada in vino)

Sirtfood dieta, s katero je shujšala Adele: V 7 dneh lahko izgubite do 3 kilograme (dovoljena pa sta tudi čokolada in vino) (foto: Profimedia) Profimedia
15. 8. 2022

Britanski pevki Adele je - sicer že pred časom, a tema tudi danes ni nič manj aktualna - v nekaj mesecih uspelo shujšati preko 45 kilogramov, mi pa razkrivamo vse o prehrani, s katero je glasbena zvezdnica svojo postavo pripeljala do popolnosti.

Dieta, ki dovoljuje čokolado in vino, je sploh lahko še kaj boljšega?

Britanska pevka Adele več kot očitno dobro ve, kaj dela in kako poskrbeti zase, saj je danes videti več kot odlično.

Pred časom je njeno življenje pretresla ločitev, in veseli smo, da si je Adele po vseh viharjih, ki jih je doživela opomogla, videti pa je odlično. Glasbena zvezdnica se je po ločitvi odločila spremeniti svojo podobo, pred kratkim pa je razkrila, kako je uspešno shujšala preko 45 kilogramov.

Poleg posebne diete je Adele tudi trenirala, a se njeni trenerji strinjajo, da je 90 odstotkov rezultatov posledica same prehrane, ki jo je zvezdnica zaužila. 

Adele je sledila dieti Sirtfood, ki so jo izvajale tudi zvezdnice, kot sta Pippa Middleton in nekdanji boksar David Haye.

Kar zveni kot prigrizek naravnost iz znanstvenofantastičnega filma, je 'sirtfood' pravzaprav hrana z visoko vsebnostjo aktivatorjev sirtuina.

Bistvo te priljubljene diete je uživanje živil, ki spodbujajo proizvodnjo encimov, imenovanih sirtuini. Sirtuini so vrsta beljakovin, ki ščitijo celice v naših telesih pred odmiranjem ali vnetjem zaradi bolezni. Raziskave so namreč pokazale, da pospešujejo kurjenje kalorij, zavirajo apetit, pospešujejo metabolizem in zmanjšujejo vnetja, kar je ključ do hujšanja. Mnogi trdijo, da obožujejo to dieto, ker so dovoljena živila, kot sta vino in čokolada. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adele (@adeleuniversal)

Dieta traja tri tedne in je razdeljena na dve fazi.

Prva faza: Omejite se na tri zelene sokove Sirtfood, ki vsebujejo ohrovt, rukolo, peteršilj, zeleno, zeleno jabolko, limonin sok in zeleni čaj ter en obrok Sirtfood. V prvem tednu se torej omejite zgolj na zaužitje 1000 kalorij na dan.

Naslednje štiri dni popijte dva zelena soka Sirtfood in zaužijte dva obroka Sirtfood, ki prinašata 1500 kalorij na dan.

Druga faza: To je vzdrževalna faza in traja 14 dni. V dveh tednih je treba zaužiti tri obroke Sirtfood čez dan in en zeleni sok Sirtfood. V naslednji dneh zaužijete 1500 kcal na dan. 

Dolgoročno ni zastavljenega načrta. Gre za prilagoditev svojega življenjskega sloga, da bo vključeval čim več sirtfoods, zaradi česar se boste počutili bolj zdravi in bolj energični. Priporočljiva je tudi telesna aktivnost 30 minut na dan pet dni v tednu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adele (@adeleuniversal)

Sirtfood obroki so sestavljeni iz živil, ki vsebujejo prej omenjeni protein sirtuin. Da si boste lažje predstavljali, kaj pravzaprav na tej dieti lahko jeste, z vami delimo nekaj živil, ki so v tem novem režimu prehranjevanja dobrodošla in vsekakor dovoljena: 

 • jabolka
 • citrusi
 • ajda 
 • orehi
 • rdeče vino 
 • čokolada z 85% kakava
 • datlji
 • peteršilj
 • ohrovt
 • rukola
 • borovnice
 • jagode
 • soja
 • kurkuma
 • olivno olje
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adele (@adeleuniversal)

Opozorilo strokovnjakov, ki ga nikar ne spreglejte:

Strokovnjaki trdijo, da je takšna dieta lahko precej nevarna in omejujoča, saj izključuje velike skupine živil, ena od pozitivnih strani te diete pa je, da so vsa živila, ki jih lahko jeste v prehranjevalnem načrtu, dobra za vas, kar pomeni, da bo vaš skupni vnos vitaminov, mineralov in hranil verjetno visok.

Ker je dieta Sirtfood na splošno precej omejujoča - tako glede hrane kot kalorij, lahko oteži tudi vašo predanost sami dieti. Prav tako lahko vsak načrt prehrane, ki ne vključuje zdrave količine beljakovin, kot je prvi teden diete Sirtfood, povzroči izgubo mišic in počasno presnovo. Nutricisti celo pravijo,  da ni dokazov, ki bi nakazovali, da je to učinkovitejši način za hujšanje kot katera koli druga kalorično nadzorovana dieta.

Če se boste sami lotili omenjene diete, vam polagamo na srce, da ste previdni, strpni in prijazni do svojega telesa. Menimo, da je zdrava in uravnotežena prehrana, ki vključuje beljakovine, različno sadje in zelenjavo ter polnozrnate žitarice, najbolj zdrav in najbolj trajnosten način hujšanja in ohranjanja telesne teže.

Fotografije: Instagram/@adeleuniversal
Preberite več na Elle.si